Cu ocazia Zilei Politiei, comisarul-sef Gheorghe Bica si-a anuntat ieri oficial pensionarea. In aceeasi zi, politia doljeana a stabilit un nou record: 260 de avansari.


Festivitatile organizate ieri la Craiova de Ziua Politiei Romane au debutat cu depunerea unor coroane de flori la monumentul politistilor cazuti la datorie. Au urmat festivitatile de avansare in grad a celor mai buni agenti si ofiteri din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Dolj.

260 de avansari in grad

Au fost avansati in grad inainte de termen zece agenti si cinci ofiteri, printre care adjunctul sefului Politiei Calafat, Victor Vladut, ridicat la gradul de comisar-sef, dar si proaspatul comisar Silvian Modranga. La termen au fost avansati in grad 178 de agenti si 67 de ofiteri. Dintre acestia pot fi mentionati proaspetii comisari-sefi Maria Paun (sefa Politiei Calafat), Stelian Nicolaescu (seful Politiei Rutiere doljene), Sorin Abagiu (sef al Politiei Bailesti), Mihai Stoian (seful politistilor de la Ordine Publica). Seful Politiei Bechet, Catalin Chircus, a fost avansat la gradul de subcomisar, iar purtatorul de cuvant al IPJ Dolj, Adrian Capraru, a fost facut comisar.
Titlul de politist al anului 2008 a fost acordat agentei de politie Ana Cristina Tacea, din cadrul Politiei Municipiului Calafat, care, pe 17 februarie 2009, a reusit sa-l prinda singura pe cel care jefuise o sala de jocuri din Calafat. Cu aceeasi ocazie, proaspatul demisionat de la conducerea politiei craiovene, comisarul-sef Valentin Tanasie, a primit din mainile fostului sau sef, Gheorghe Bica, o placheta, drept multumire "pentru modul exemplar in care s-a implicat in conducerea Politiei Municipiului Craiova".

Sportivi cu mintea sau cu muschii

Reprezentantii Corpului National al Politistilor au acordat celor mai merituosi politisti ai judetului - in fruntea carora s-a aflat comisarul-sef Cornel Tomescu, seful Sectiei 5 Politie Craiova - plachete prin care li se recunosc meritele profesionale deosebite.
Cu aceeasi ocazie au fost premiati si cei mai buni sportivi ai politiei doljene. Subinspectorul Lucian Calmuc de la Politia Rutiera a primit premiul cel mare in competitia de sah a politistilor, la tenis de masa a castigat, ca de multi ani incoace, agentul-sef principal Ion Badea de la Sectia 1 Craiova, iar cel mai bun la tenis de camp s-a dovedit comisarul Capraru, purtatorul de cuvant al IPJ. Competitia de volei a fost castigata de echipa mascatilor de la Departamentul Politiei de Interventie Rapida, iar cea de fotbal, de echipa IPJ Dolj, care i-a invins in finala pe politistii de la Crima Organizata.

"Va las un oras linistit"

In fata tuturor invitatilor, dar si a reprezentantilor administratiei care au luat parte la aceste festivitati - primarul Antonie Solomon, presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa, si prefectul Florin Stancu - comisarul-sef Gheorghe Bica si-a anuntat oficial pensionarea.
"Incepand cu 20 martie, raporturile mele de serviciu cu Ministerul Administratiei si Internelor au incetat. Domnule primar, va las un oras linistit. Domnule presedinte al Consiliului Judetean si domnule prefect, va las un judet linistit. Va las un corp de politisti care stiu sa-si faca meseria si va rog sa-i sprijiniti in activitatea lor. Va las o Brigada de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) de elita. Plec din politie cu capul sus. Am fost un politist demn, ferm si integru", a spus Bica.
Fostul sef al IPJ Dolj si al BCCO Craiova le-a multumit magistratilor, dar si autoritatilor locale, mai ales primarului Antonie Solomon, "pentru ca s-a luptat cu mogulii". A sustinut totodata ca Doljul "nu este nici judetul lui Turcescu, nici al lui Vantu si nici al altora care incearca sa arunce cu noroi in politisti si ceilalti oameni".