Asociatia Regionala pentru Dezvoltare Rurala (ARDR) a organizat sambata, 17 martie, la Targu Jiu, un seminar cu tema "Accesul Comunitatilor Rurale la Informatii despre Fondurile Structurale". La aceasta dezbatere au participat reprezentanti din partea administratiilor locale, organizatiilor nonguvernamentale si jurnalisti. Un invitat de seama a fost Mircea Toma, jurnalist la publicatia Academia Catavencu si presedintele Agentiei de Monitorizare a Presei.
Scopul seminarului a fost cresterea nivelului de informare si cunoastere de catre mass-media din judetul Gorj a principalelor componente ale programelor cu finantare din fondurile structurale ale Uniunii Europene, care se adreseaza comunitatilor locale. Alt obiectiv a fost acela privind rolul deosebit de important pe care il au organele de presa scrisa si audio-vizuala in privinta comunicarii in mediul rural a posibilitatilor de finantare si de adaptare la normele UE, dar si "traducerea" informatiilor pe intelesul tuturor. Reprezentantii autoritatilor locale s-au plans ca acest gen de informatii ajung foarte greu la potentialii beneficiari, pentru ca mass-media sunt preocupate mai mult de senzational. Jurnalistii prezenti la dezbateri au aratat ca publicul este doritor de senzational si ca acest fel de informatii reprezinta mijlocul de existenta al mass-media. Mircea Toma a subliniat ca accesibilizarea informatiilor privind fondurile structurale atat pentru actorii vietii publice, cat si pentru cetateni este o mare problema. De cele mai multe ori, informatiile care se transmit prin diverse canale sunt tehnice, nefiind pe intelesul oamenilor.
Publicatie destinata satelor din Gorj
Asociatia Regionala pentru Dezvoltare Rurala impreuna cu Fundatia Parteneri pentru Dezvoltare Locala au venit cu o solutie in privinta transmiterii informatiei mult mai usor catre populatia din mediul rural, si anume infiintarea unui Centru Regional Media. Acest proiect va consta, in principal, in realizarea unei publicatii, care se va numi EUROSAT, in care se vor regasi atat informatii privind programele de finantare din fonduri structurale, cat si problemele cu care se confrunta administratiile locale, dar si prezentarea unor proiecte care au fost implementate si s-au bucurat de succes. Florin Pasatoiu, directorul executiv al ARDR, a spus ca acest proiect va fi pus in practica de curand, iar rolul revistei este cresterea cunoasterii si intelegerii programelor Uniunii Europene la nivel local: "Centrul Regional Media Gorj poate sprijini initiativele locale si are drept scop construirea unor structuri puternice de comunicare". Centrul Regional Media va desfasura activitati de creare de produse informative, cursuri de instruire, consultanta si dezvoltarea de proiecte.