Prefectura Gorj si Primariile din Novaci si Baia de Fier nu au facut demersurile necesare pentru ca zona montana Ranca sa beneficieze de un sistem functional de stingere a incendiilor si de interventie in caz de urgenta.

Autoritatile judetene si locale au inregistrat un esec in ceea ce priveste asigurarea unui sistem de interventie in caz de incendii, in zona montana Ranca. Dupa ce sase cabane s-au facut scrum iarna trecuta, conducerea Prefecturii Gorj a organizat mai multe sedinte cu sefii Primariilor Novaci si Baia de Fier, pentru ca la Ranca sa fie disponibila o autospeciala care sa fie folosita pentru lichidarea incendiilor si care sa fie pastrata in permanenta la cota 1.650. Dupa alte cateva sedinte, s-a ajuns la concluzia ca nu exista fonduri pentru infiintarea unui pichet de pompieri sub Varful Papusa si ar fi mai indicat ca ambele primarii sa faca demersurile necesare pentru montarea mai multor hidranti, in lipsa masinii de pompieri. Cu toate ca nu mai este mult pana cand sezonul rece se va instala la Ranca, iar cabanierii trebuie sa dea drumul la sistemele de incalzire, instalarea hidrantilor fie nu este gata, fie nici macar nu a inceput.

Nu a venit furtunul...

Primariile Novaci si Baia de Fier au ajuns la o intelegere cu Prefectura Gorj pentru ca la Ranca sa fie montati aproape 30 de hidranti. Deocamdata, totul a ramas mai mult in faza de proiect. Cu toate ca ar fi trebuit sa finalizeze inca din vara montarea hidrantilor, astfel incat acestia sa poata fi pusi oricand in functi-une, reprezentantii Primariei din Novaci abia au reusit sa instaleze patru hidranti din zece si spera ca in aceasta saptamana sa mai fie montati doi. In prezent, hidrantii nu pot fi folositi in caz de incendiu, intrucat nu exista furtun. "Am montat numai patru hidranti si vom mai pune doi si astfel se va ajunge la sase. Mai avem inca patru si vor fi zece, cat trebuia sa fie montati. Noi am facut comanda si pentru furtun, dar nu a mai ajuns. Avem si banii sa il achitam, insa il asteptam sa soseasca. Fiecare bucata de furtun o sa aiba 20 de metri, iar lungimea totala va fi de 200 de metri. Furtunul va fi depozitat la cabana Bradu, care apartine Primariei Novaci. Din pacate, nici nu putem visa la o autospeciala la Ranca. Noi avem doua masini de pompieri, vechi de 35 - 40 de ani, si pe care nu le casam, pentru ca nu putem pune altceva in loc. Abia urca, iar iarna fac fata cu greu", a declarat primarul din Novaci, Pantelimon Todea.

La Baia de Fier nu sunt bani

La Baia de Fier, lucrarile de instalare a hidrantilor nici macar nu au fost demarate. Motivul il constituie lipsa banilor. In zona administrata de Primaria Baia de Fier trebuia sa fie montati 20 de hidranti. "Stam si ne uitam pentru ca nu avem bani. Asteptam 500.000 de lei de la guvern pentru a finaliza alimentarea cu apa pentru Ranca si pentru Cernadie. Avem facuta cam o patrime din lucrare si banii nu mai vin. Odata cu alimentarea cu apa erau prevazuti si 20 de hidranti. Am depus adrese la prefectura, la consiliul judetean, la secretariatul general al guvenului si nu am primit nici un raspuns. La rectificare, Primaria Baia de Fier a primit cu 800.000 de lei mai putin. Nu sunt bani, ca peste tot. Asta este si nu avem ce sa facem. Nu putem decat sa speram ca nu se va intampla ceva rau. Am reusit sa vorbesc cu administratorul partiei sa montam macar la baza teleschiului un hidrant, in acea intersectie. Omul a fost de acord sa il facem pe banii lui. Macar de acolo sa putem lua apa pana cand urca masinile, in cazul in care vom avea incendii", a mentionat Constantin Mihutescu, edilul din Baia de Fier. La Ranca exista cateva sute de vile, pensiuni si hoteluri, insa autoritatile locale si judetene nu au reusit ca in ultimul deceniu sa construiasca un pichet de pompieri dotat corespunzator.