Actiunea Populara (AP) este primul partid romanesc care sprijina pretentiile de autonomie ale secuilor. Anuntul fost facut ieri de Smaranda Enache, vicepresedinte al AP. Enache a adaugat ca partidul sau sprijina si obtinerea dublei cetatenii de catre maghiari.
"Desi in programul initial Actiunea Populara nu a introdus autonomia Tinutului Secuiesc si dubla cetatenie, nu avem obiectiuni de principiu impotriva acestor obiective", a spus Smaranda Enache.
Ea a adaugat ca, in opinia AP, subregiunile Tinutul Secuiesc sau Tara Motilor au dreptul sa-si formuleze tipul de organizare, iar autonomia si dezvoltarea regionala, pe care AP le sprijina, ar fi singurele care ar putea opri exodul maghiarilor din aceste regiuni.

Pe vechile regiuni istorice

"Militam pentru o regionalizare pe fundamentul vechilor regiuni istorice si pentru o reorganizare administrativ-teritoriala a Romaniei", a spus Enache, potrivit careia, in actuala forma de organizare, Romania a devenit "o combinatie de stat cu organizare dictatoriala si un altoi de legislatie europeana incapabil sa functioneze".
Actiunea Populara, condusa de fostul presedinte Emil Constantinescu, devine astfel primul partid romanesc care se pronunta favorabil autonomiei Tinutului Secuiesc. De altfel, candidatii Uniunii Civice Maghiare (UCM) ocupa toate locurile de pe listele Actiunii Populare la alegerile parlamentare din Harghita si Covasna, in timp ce in Mures, Satu Mare, Salaj si Maramures UCM are candidati doar la Camera Deputatilor pe listele AP. Unul dintre principalele obiective ale UCM este obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc.
Decizia AP de a-i primi i-a facut pe cei de la UCM, ale caror liste de semnaturi fusesera contestate, sa nu se mai lupte cu institutiile statului pentru a castiga dreptul de a participa la alegeri. Avantajul pentru AP ar fi obtinerea unui procent oarecare, sub pragul electoral, in judetele in care maghiarii sunt majoritari. (D.P.)