Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania si Consiliul National Secuiesc au cerut la sfarsitul saptamanii Parlamentului European aplicarea clauzei de salvgardare pentru Romania daca statul roman nu aproba infiintarea “Regiunii Administrative Autonome a Secuimii“.
In plus, aceeasi cerere este solicitata si in cazul in care Romania nu va acorda autonomia personala pentru maghiarii din Ardeal.
In hotararea adoptata la Targu Mures se mai cere “desfiintarea imediata a tuturor formelor de discriminare negativa si a violentei care se rasfrange asupra maghiarilor din Ardeal si din Secuime“, precum si “legiferarea initiativelor referitoare la Statutul Autonomiei Secuimii si la Statutul Autonomiei Personale a maghiarilor din Ardeal“, cu respectarea principiului subsidiaritatii si al autoadministrarii. “Nu accept si nu as accepta ca integrarea Romaniei sa fie intarziata. Conditionari avem si am putea avea si trebuie sa le realizam pana in ianuarie 2007, dar daca cineva ne propune sa amanam integrarea, nu voi accepta acest lucru“, a declarat presedintele UDMR, Markó Béla.
El a fost completat de presedintele Consiliului Minoritatilor Nationale, Markó Attila, care sustine ca astfel de pretentii nu au cum sa fie motive pentru aplicarea clauzei de salvgardare Romaniei. La randul sau, consilierul prezidential Theodor Stolojan (foto), a declarat ieri, referitor la clauza de salvgardare, ca aceasta nu se refera la standarde locale, ci la respectarea drepturilor omului. “Viitorul nostru comun este in UE, iar UE are standarde clare cu privire la drepturile minoritatilor si noi le vom respecta“, a afirmat Theodor Stolojan.