Prefectura Harghita a atacat ieri in instanta hotararea Consiliului Local Gheorgheni privind organizarea in municipiu, la 30 ianuarie, a referendumului pentru autonomia Tinutului Secuiesc. Decizia de trimitire a cazului in instanta a venit in urma nerevocarii hotararii, asa cum ceruse initial Prefectura, pe motiv ca este nelegala.
Alte doua hotarari similare, adoptate de consiliile locale din Suseni si Ciumani, au fost revocate, iar cele de la Ditrau si Joseni au fost atacate in instanta, deoarece nu au fost retrase. In ceea ce priveste comuna Ditrau, procesul se afla in momentul de fata pe rol, iar in cazul localitatii Joseni, instanta a dat castig de cauza Prefecturii.
Anul trecut, in decembrie, Organizatia Gheorgheni a Uniunii Civice Maghiare a facut un apel catre consiliile locale din zona sa adopte cat mai repede hotararile de organizare a referendumului pentru autonomia Tinutului Secuiesc.
Tot ieri, Tribunalul Covasna s-a pronuntat impotriva referendumului pentru autonomie teritoriala, initiat de Consiliul Local Ilieni.