Ministrul Afacerilor Externe a declarat, dupa reuniunea PSESE ca Wolfgang Schussel, cancelarul austriac, este increzator ca Romania si Bulgaria se vor integra in UE la 1 ianuarie 2007. Ungureanu a precizat ca Schussel este de parere ca, pana in acest moment, nu exista nici un fel de indicii care sa determine Comisia Europeana sa activeze clauza de salvgardare in cazul Bulgariei si Romaniei si sa amane cu un an aderarea. El a adaugat ca la intalnirile avute cu Wolfgang Schussel si cu ministrul de Externe Ursula Plassnik s-a discutat si despre preluarea de catre Austria, la inceputul lui 2006, a presedintiei UE si oportunitatea de a se dezvolta cooperarea tarilor din regiunea dunareana. „Austria se va pozitiona foarte clar in raport cu regiunea central-europeana, iar expertiza detinuta de Viena in privinta proiectelor de cooperare central-europeana va asigura o sansa pentru domeniile colaborarii transdunarene“, a explicat seful diplomatiei romane.
El a mai spus ca presedintia austriaca a UE este interesata si de dezvoltarea infrastructurii dunarene fluviale, portuare, rutiere si de cai ferate, a turismului si de protectia mediului.

Tariceanu face propuneri

La intrunirea sefilor de guvern a participat si premierul Calin Popescu-Tariceanu care a facut doua propuneri: instituirea unei strategii privind dezvoltarea infrastructurii Dunarii si realizarea unui plan comun de masuri in caz de dezastre. In urma dezbaterilor, participantii au convenit inlocuirea celor 29 de acorduri care reglementeaza in prezent comertul intre statele din zona cu un singur document in domeniu. Acestia au mai stabilit ca este necesara si gasirea unor modalitati pentru atragerea de investitii si in statele foste iugoslave, deoarece, in prezent, 70% dintre investitiile care vin inspre Europa de Sud-Est se indreapta spre Bulgaria si Romania. In cadrul reuniunii, s-a discutat si despre perspectiva europeana a statelor foste iugoslave, ca ultim pas pentru intregirea Europei.