Ambasadorul austriac la Bucuresti, Christian Zeileissen, a declarat ieri ca Austria a devansat data procedurilor parlamentare de ratificare a Tratatului de Aderare a Romaniei, pentru ca acest lucru sa fie posibil in primul trimestru din 2006.
Zeileissen a declarat ca, din perspectiva extinderii europene, progresul procesului de integrare a Romaniei si Bulgariei este "chestiunea majora".
Demnitarul a enumerat printre obiectivele Austriei, ca presedinte in exercitiu al UE, Constitutia europeana, amintind ca in iunie autoritatile de la Viena vor trebui sa prezinte o evaluare asupra procesului de reflectie initiat ca urmare a respingerii documentului de catre Franta si Olanda. Ambasadorul a promis ca Austria va adopta o "abordare energica" a subiectului, pe linia declaratiilor cancelarului austriac Wolfgang Schuessel de a nu exista o perioada prea lunga de timp pana la fixarea unui calendar al masurilor ce ar permite continuarea eforturilor de asigurare a unui Tratat constitutional pentru Europa.
Presedintia austriaca a UE va fi structurata pe patru piloni: sporirea increderii cetatenilor in proiectul si institutiile europene, sustinerea si dezvoltarea "conceptului european de trai", caracterizat printr-un anumit standard de viata, promovarea cresterii ratei de ocupare a locurilor de munca si dezvoltarea economica, precum si sprijinirea UE ca partener in politica externa. (Narcisa Petre)