CorectNews: Ochiul diavolului (Autor: Sorin Rosca Stanescu)

De ce a devenit aurul din Apuseni ochiul diavolului? De ce o afacere, fie ea si cu aur, a incins spiritele atat de mult incat a provocat trei fenomene rarisime? Presedintele Romaniei se bate cap in cap cu primul-ministru iar presedintele UDMR, Kelemen Hunor, se bate cap in cap cu un maghiar de vaza, Peter Eckstein-Kovacs, inalt consilier prezidential. In timp ce, intre consilier si Presedinte, Rosia Montana s-a ridicat ca un zid inexpugnabil. Care este, de fapt, miza? Se umple Romania de bani si de bunastare prin demararea exploatarii zacamintelor de la Rosia Montana? Sau samburele galcevii este de alta natura?
Dincolo de controversatele teme vizand impactul ecologic, social si arheologic ale proiectului Rosia Montana, daca ne asezam, vorba Presedintelui, cu picioarele intr-un lighean cu apa rece, vom descoperi cateva adevaruri simple. Ele demonstreaza ca, in afacerea devenita scandal, numita Rosia Montana, exista interese infinit mai mari decat exploatarea propriu-zisa a unui important zacamant de aur de care dispune Romania.
Actionarii principali ai societatii Gold Corporation fac profitabile speculatii pe Bursa si castiga sume exorbitante atat de pe urma zvonurilor legate de declansarea, intr-o buna zi, a operatiilor de exploatare a zacamantului de aur - cand cotatiile cresc -, cat si atunci cand are loc o contraofensiva iar cotatiile scad. De aceea, unii dintre acesti actionari joaca la ambele capete. Finanteaza cu sume uriase presa, pentru a le sustine demersurile, PD-L si, in mod individual, unii oameni politici, dintre care nu a lipsit niciodata, in ultimii ani, Presedintele Traian Basescu dar finanteaza, atentie, si o serie intreaga de asa-numite organizatii ecologiste. Care au misiunea de a contracara derularea proiectului. Acesta este un joc de interese - dupa opinia mea, nelegitim - care are drept finalitate realizarea unor castiguri frumoase la Bursa din Toronto.
Dar proiectul Rosia Montana este jucat la fel de profitabil si politic. Intr-o tara lovita naprasnic nu numai de criza, ci si de incapacitatea propriului guvern de a gestiona situatia, precum si de o coruptie institutionalizata fara precedent, in statul european in care cetatenii o duc cel mai prost, atunci cand vine Presedintele si declara onctuos ca, prin exploatarea aurului, rezerva acestui metal pretios detinuta de Banca Nationala se poate dubla, in plan psihologic, efectul asupra romanului e simplu de evaluat. El crede ca acest aur ii va aduce bunastarea. Cu atat mai mult cu cat trompetele politice ale Cotroceniului nu au intarziat sa vehiculeze cifre conform carora rezervele de aur de care dispune Romania - e adevarat, sub pamant - sunt de 1.500 de tone, ceea ce, la preturile actuale, ar insemna 86 miliarde de dolari. Iata cati bani stau degeaba. Ce ar putea deduce oamenii neinformati? Ca adversarii proiectului Rosia Montana pur si simplu doresc sa ii tina in continuare flamanzi pe romani. Spre deosebire de domnul Traian Basescu.
Si la UDMR se joaca o partida politica. Din mai multe motive, Ungaria este impotriva demararii exploatarii de la Rosia Montana. Unii udemeristi joaca cu Ungaria, altii joaca cu Presedintele. De aici conflictul dintre liderul UDMR Kelemen Hunor si consilierul prezidential Peter Eckstein-Kovacs, care este si vicepresedinte al liberalilor UDMR. In razboiul intern din acest partid, Gold Corporation a devenit un adevarat front din care si unii si altii incearca sa obtina avantaje.
Revin maine asupra temei.