Primarul Antonie Solomon atenteaza la faima culturala a Craiovei. Intentia edilului de a distruge parculetul din spatele Teatrului National "Marin Sorescu" pentru construirea unui mall a fost primita cu reticenta de specialistii in arhitectura, lucru normal de altfel, atata timp cat terenul se afla in zona de protectie a monumentelor istorice.
Planurile primarului Antonie Solomon de a transforma zona centrala intr-una pur comerciala sunt condamnate vehement de specialistii in arhitectura. Ridicarea unui complex comercial la doar doi pasi de Teatrul National "Marin Sorescu" din Craiova ar aduce prejudicii grave imaginii de zona culturala. Dorinta exacerbata a primarului este insa condamnata de oamenii de cultura, care nu inteleg cum ar putea fi acceptata construirea unui mall in centrul Craiovei.
"Nu este o idee inspirata. Daca va fi ridicat spatiul comercial va fi serios afectat ansamblul urbanistic al zonei. Nu putem sa acceptam orice constructie care nu s-ar integra in planul urbanistic. Mall-ul pe care vrea sa il construiasca ar estompa din imaginea teatrului, care a fost pus sa se vada si de pe A.I. Cuza, si de pe drumul national", a precizat Dan Lupescu, directorul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Dolj.
In opinia directorului Teatrului National din Craiova, Mircea Cornisteanu, ridicarea unui mall pe spatiul verde este considerata o imixtiune grosolana in spatiul arhitectural, stricand imaginea data de edificiul teatrului. "Nici un mall si nici o alta cladire nu au ce cauta pe spatiul verde. Acesta a fost gandit de arhitecti ca un loc de odihna, de recreere. Construirea ar fi o schimbare in rau", a sustinut Cornisteanu.
Spatiul verde, protejat de legea monumentelor
Potrivit specialistilor, portiunea verde, trecuta pe lista neagra a primarului, face parte din zona de protectie a Universitatii din Craiova, care este monument istoric. Pentru a o putea defrisa, Solomon trebuie sa convinga Comisia Nationala pentru Protejarea Monumentelor Istorice sa ii dea avizul necesar.
"Insa astfel de constructii nu se ridica de obicei in zona de protectie, conform Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. Chiar daca va reusi, nu mi se pare normal sa distruga spatiul verde doar pentru un mall", a mai spus Dan Lupescu.
De aceeasi parere este si Marcel Berendei, secretarul Comisiei Regionale pentru Protejarea Monumentelor Istorice, care sustine ca mall-ul va trebui sa aiba mai mult spatiu in jurul lui. "In primul rand nu isi are locul in acea zona! Apoi trebuie sa detina teren si pentru accesul in complex, parcari si tot ce mai e nevoie pentru o astfel de constructie. Apoi ar avea nevoie de un studiu de amplasament de la urbanisti ca sa ridice un mall", a explicat Berendei.
Daca vrea neaparat o transformare a Craiovei, pentru amplasarea unui simplu mall, primarul trebuie sa mai bata ceva drumuri pentru a obtine o documentatie de urbanism de la Consiliul Judetean Dolj, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului si Ministerul Culturii.
"Exista un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) adoptat pentru zona centrala. Aparitia unei constructii presupune si modificarea acestuia. Constructii de genul asta nu au ce cauta in zona centrala, care este protejata. In plus, ar da un aspect comercial zonei si ar incurca foarte mult si circulatia", a declarat Dumitru Cernatescu, arhitect-sef al judetului Dolj.
Arhitectii din Oltenia se revolta
Ideea "revolutionara" a primarului Solomon i-a pus pe jar si pe arhitectii din Oltenia. Intruniti sambata la Conferinta Teritoriala a Ordinului Arhitectilor din Romania, specialistii in urbanism si arhitectii din Oltenia au cerut la unison oprirea masacrului si au semnat un document de protest fata de intentiile primarului de a permite unor investitori amplasarea unei constructii de tip mall langa Teatrul National. Pavel Popescu, presedintele filialei teritoriale a Ordinului Arhitectilor, a declarat ca i se pare anormal ca o astfel de idee sa nu fie discutata cu specialistii in domeniu, in conditiile in care Teatrul National "Marin Sorescu" reprezinta un obiectiv cultural important. "De unde ideea construirii unui mall in parcul de la Teatru National, un obiectiv cultural atat de important pentru Craiova? Sunt spatii de care abia mai putem tine si ei vor sa-si bata joc. Primaria nu a dat un semnal nici macar vag ca ar vrea sa consulte consilierii de specialitate. Acestia ar face acest lucru chiar si gratuit pentru ca ar fi in beneficiul orasului. De ce sa nu aiba nevoie de o comisie de urbanism in primarie?!", a spus Pavel Popescu. Presedintele OAR filiala Oltenia a adaugat ca, dupa ce lista de semnaturi va fi completata de toti membrii, va trimite documentul la Prefectura Dolj, Consiliul Judetean Dolj, Primaria si Consiliul Local Craiova, precum si la forurile superioare din domeniul arhitecturii, Ordinul Arhitectilor din Romania si Uniunea Arhitectilor din Romania.
Pe de alta parte, angajatii primariei au preferat sa nu comenteze intentia sefului de a ridica un mall in mijlocul orasului. "Noi facem parte din executivul primariei, asa ca...", a declarat Daniel Marculescu, arhitect-sef al Primariei Craiova.
Lui Solomon ii sticlesc ochii dupa bani
In ciuda reactiilor negative, edilul-sef continua insa sa sustina ideea de a atrage noi investitori in orasul pe care il conduce, fara sa tina cont de transformarea ridicola a zonei din jurul Teatrului National. "E vorba de investitii de 50 de milioane de euro. De 16 ani nu a venit nimeni la Craiova sa ne aduca atatia banii. Mall-ul nu ar afecta insa in nici un caz celelalte constructii din zona, avand vreo 400 de locuri de parcare gratuita, gradinita si alte facilitati", a precizat Solomon.
Pentru a-si justifica dorinta, acesta a invocat existenta Hotararii Consiliului Local Craiova nr. 132/2000, prin care terenul in suprafata de 7.626 mp, situat la intersectia str. Romul cu Calea Bucuresti, apartinand domeniului public de interes local, este transformat din zona verde in zona comerciala, in vederea amplasarii Complexului Cultural Multiplex. "Acesta nu a mai fost construit niciodata. Probabil cel care are deja doua mall-uri in Timisoara si Iasi a aflat de existenta respectivei hotarari si a decis sa imi faca o propunere in acest sens. Cand vom face un proiect il vom pune insa la dispozitia craiovenilor si a consilierilor locali sa il vada", a mai spus primarul. Sperand sa convinga alegatorii ca ideea este de exceptie, acesta a declarat ca intentioneaza sa faca si o dezbatere publica, pentru a cunoaste reactia craiovenilor.
Arhitectul Emilian Stefarta, care este si consilier local, sustine insa ca HCL nr. 132/2000 nu se refera la parcul din spatele Teatrului National. "Nu ajungea nici la Aleea personalitatilor. Daca ar construi un mall in parc ar fi o catastrofa. Nu avem nimic impotriva investitorilor, insa sa nu afecteze imaginea institutiilor de cultura. Arhitectul care a proiectat teatrul a gandit inclusiv tot parculetul din jur, dar si aleile. Pe vremea primarului Bulucea a fost o propunere pentru construirea unui complex in fata prefecturii. Toata opinia publica s-a ridicat impotriva acestei idei si a fost propusa o a doua locatie, in parcul de la Teatrul National, insa nu in zona in care se doreste acum construirea mall-ului. Investitorul s-a retras atunci pentru ca nu i-a convenit amplasamentul, insa acum se poate bate moneda pe faptul ca noi, cei din consiliu, am mai fost de acord cu o asemenea constructie in zona. Din cate stiu, o sa apara la Craiova vreo cinci, sase mall-uri, asa ca nu vom duce lipsa de astfel de centre comerciale", a spus Stefarta.