Impartirea judetului Bihor pe colegii electorale nu a fost usor de realizat in conditiile in care pentru deputati trebuie constituite noua colegii, iar pentru senatori, patru. Liberalii si udemeristii au trimis deja propunerea lor Comisiei de cod electoral.
Potrivit deputatului PNL Valeriu Boeriu, la impartirea realizata de liberali si udemeristi nu au participat alte partide, el considerand ca propunerea realizata de cele doua formatiuni politice este cea mai buna. "PSD ne-a trimis o formula care nu se incadreaza in lege si astfel nu am putut sa o luam in consideratie" ne-a declarat parlamentarul bihorean.
Acesta sustine ca impartirea a fost destul e grea, deoarece, spre deosebire de alte judete unde sunt patru senatori si opt deputati sau cinci senatori si 10 deputati, doua colegii de deputati au format una pentru senatori, in Bihor impartirea a fost mai grea din cauza ca trebuie constituite noua colegii pentru deputati, iar pentru senatori, patru. In urma impartirii au rezultat sase colegii in judet (Beius, Tinca, Salonta, Alesd, Marghita si Sacuieni) si trei in Oradea, pentru Camera Deputatilor, in timp ce pentru Senat a rezultat un colegiu in Oradea format din doua colegii de deputati, un colegiu format din zona Salonta - Tinca si colegiul al treilea din Oradea, si alte doua colegii in judet, si anume, colegiul Beius - Alesd si colegiul Marghita - Sacuieni.
"Nu mi-am facut iluzii ca vom fi toti de acord cu aceasta impartire. Am facut ca totul sa fie dupa lege, deoarece intre colegiul cel mai mare, ca numar de alegatori, si cel mai mic nu poate fi o diferenta mai mare de 30%", ne-a mai declarat deputatul Valeriu Boeriu. Acesta a declarat ca, din cauza unor probleme de sanatate, nu ar mai dori sa candideze, dar depinde si de membrii PNL, care se pare ca doresc ca el sa candideze pentru un nou mandat. El a mai declarat ca inca nu au fost desemnati candidatii liberali pentru colegiile electorale, in aceste zile fiind programate intalnirile cu responsabili de zona pentru desemnarea candidatilor.
Democrat-liberalii sustin ca, in fapt, colegiile electorale sunt facute in functie de interese
Deputatul PDL Bihor Ionela Bruchental este nemultumita de modul in care liberalii si udemeristii au impartit pe colegii electorale judetul Bihor. Reprezentanta PDL in Camera Deputatilor sustine ca impartirea s-a facut in functie de interesele celor doua partide, iar reprezentantii celorlalte partide politice nu au fost chemati atunci cand s-a facut aceasta impartire.
"Noi am aflat din presa cum s-a facut impartirea pe colegii in judetul Bihor. Impartirea facuta de cele doua partide nu face decat sa maximalizeze sansele de castig ale celor doua partide", a declarat, in conferinta de presa de ieri, Ionela Bruchental. Aceasta sustine ca nu au fost luate in seama criteriile geografice la impartire, multe unitati administrative fiind incluse in alte zone decat in cele din care fac parte. "Cu toate aceste schimbari care se fac, trebuie sa stie ca reprezentantii PDL care vor candida pentru parlament isi vor asuma aceasta lupta electorala si nu se vor da batuti, chiar daca aceasta impartire nu s-a facut in mod corect", a mai spus reprezentanta PDL Bihor in Camera Deputatilor. Ea a dat ca exemplu comunele Rabagani si Pomezeu, care sunt incluse in colegiul Beius, in timp ce Pocola este inclusa in colegiul Tinca. "Nu este normal ca o comuna care este mai apropiata de Beius sa nu faca parte din colegiul Beius, ci din cel de la Tinca, iar alte doua comune, situate mult mai departe de Beius sa fie incluse in acest colegiu. Daca nu aveau solutii, puteau sa apeleze la noi", a mai sustinut Ionela Bruchental.