Oradea a pierdut, ieri, sansa de a organiza Campionatul European de Polo din 2010, pentru care candidase impreuna cu orasul ungar Debretin. Stafful Ligii Europene de Natatie a decis, ieri, la Eindhoven, dupa o sedinta care a durat circa trei ore, ca Zagrebul sa fie organizatorul campionatului.
Potrivit unor surse din cadrul delegatiei oradene, la baza deciziei, care a fost luata cu noua voturi contra sase, ar fi stat retinerea Ligii Europene de Natatie cu privire la gestionarea unei competitii de o asemenea anvergura in doua localitati, despartite in plus si de o frontiera, fapt care ar fi constituit un precedent. Comitetul tehnic, care a inspectat cele doua bazine olimpice, de la Oradea si Debretin, nu a avut, in schimb, nimic de reprosat cu privire la conditiile pe care cele doua orase le-ar fi putut asigura.
Primarul municipiului Oradea, Mihai Groza, s-a declarat dezamagit de decizia forului european.
"Probabil ca au contat mai mult anumite relatii interpersonale pe care Croatia le-a avut. Sau probabil ca e datorita situatiei geografice a Croatiei, cu iesirea la mare, nu stiu", a declarat Groza.
"E pacat insa, pentru ca si noi avem potential turistic si am fi meritat sa organizam campionatul. Oradea este singurul oras din tara care are o baza sportiva ultramoderna. Niciun alt oras, nici macar Bucurestiul, nu se mai poate mandri ca a organizat trei campionate europene si turneul preolimpic", a spus Groza.
Primarii oraselor infratite Oradea si Debretin, Mihai Groza si Kósa Lajos, au anuntat candidatura comuna a celor doua municipii pentru organizarea Campionatului European de Polo pentru seniori, masculin si feminin, din 2010, in urma cu o saptamana, intr-o conferinta de presa comuna. De altfel, cei doi primari au mers impreuna si la Eindhoven, la intrunirea LEN, pentru a pleda cauza oraselor lor.