Piedicile ridicate in calea debarcarii lui Adrian Nastase din fruntea Camerei Deputatilor i-au determinat pe liberali si democrati sa-si schimbe strategia initiala. Ca urmare, in vederea neutralizarii lui Nastase, parlamentarii Aliantei vizeaza acum modificarea Regulamentului Camerei Deputatilor astfel incat atributiile presedintelui sa fie restranse. Primul pas a fost deja facut, ieri, cand majoritatea comisiei pentru regulament a convenit ca numirea si eliberarea din functie a secretarului general al Camerei Deputatilor si a adjunctului sau sa nu mai fie apanajul presedintelui Camerei, ci sa se poata efectua doar la propunerea Biroului permanent. Mai mult, modificarea impune si consultarea liderilor grupurilor parlamentare de catre Biroul permanent, inainte de avansarea oricarei propuneri pe tema. Desi PSD a reactionat imediat (prin intermediul lui Miron Mitrea, care a sustinut ca asa "se va modifica ierarhia administrativa” in sens negativ pentru "bunul mers al treburilor pe la Camera Deputatilor”), este de asteptat ca majoritatea parlamentara guvernamentala sa-si impuna vointa si in plenul Camerei - asa cum a facut-o in comisie. Odata adoptat noul amendament, nu numai ca atributiile lui Nastase vor fi restranse, dar liberalii isi vor putea indeplini un vechi vis - si anume acela de a scapa de actualul secretar Mihai Unghianu. Cum noul Regulament va fi gata pana la sfarsitul acestei luni - conform anuntului facut de Titus Gheorghioff - rezulta si ca liberalii mai au putin de asteptat.

Marcat de suferintele lui Iliescu, Talpes a spus adio PSD-ului

Legarea presedintelui Adrian Nastase la gardul Biroului permanent nu este insa singura veste proasta venita luni pe adresa PSD-ului. Cea de-a doua a fost demisia din partidul condus de Mircea Geoana a lui Ioan Talpes - fost consilier al lui Ion Iliescu si senator PSD pana ieri. De fapt, despartirea lui Talpes de rozele care l-au propulsat in Parlament a avut loc in doi timpi - prima miscare reprezentand-o demisia din toate functiile detinute in partid si a doua retragerea definitiva, anuntata ieri. Prospatul rezervist social-democrat a precizat ca la baza deciziei sale a stat modul ingrat in care a fost tratat Ion Iliescu de catre colegii sai de partid. Concret, Talpes a acuzat "comportamentul dincolo de orice intelegere” a pesedeilor fata de liderul lor de drept, comportament in care a fost inclus si modul nedemn in care a fost debarcata fosta eminenta fesenista-fedesenista-pedeserista-pesedista. Inainte de a le intoarce spatele colegilor sai de partid, Talpes a mentionat in mod expres si suferintele care-l incearca pe Ion Iliescu (persoana deosebit de sentimentala, in opinia fostului sau consilier) atunci cand este supus unor nedreptati flagrante (aluzie la afirmatiile recent facute de Alin Teodorescu). Ca fost sef de serviciu de informatii (SIE), Ioan Talpes nu a rezistat ispitei de a arunca samanta suspiciunii pe terenul PSD-ist, afirmand inainte de plecare ca exista si alti social-democrati (parlamentari, de buna seama) care-i impartasesc opiniile - deci ar mai fi loc de ceva dezertari.

Geoana vrea verificari in cazul Hayssam

Seria vestilor naspa pentru (unii) social-democrati a fost completata chiar de presedintele partidului, Mircea Geoana, ferm hotarat sa analizeze in detaliu modul in care PSD s-a pricopsit cu Omar Hayssam si felul in care acest membru "a relationat cu alti colegi (PSD-isti - n.r.) si cu structuri din interiorul partidului”. Desi recunoaste ca este vorba de un subiect "sensibil”, Geoana nu doreste sa lase sa pluteasca asupra PSD-ului nici o suspiciune referitoare la vreo "cuplare” cu rapirea celor trei ziaristi in Irak. Ca urmare, conducerea PSD a insarcinat deja Comisia Nationala pentru Arbitraj si Integrare Morala a acestui partid sa cerceteze activitatea lui Omar Hayssam in toata perioada in care a fost membru al PSD. Considerand insa ca asocierea lui Hayssam cu rapirea ziaristilor a fost si o incercare de "impingere a PSD-ului intr-o chestiune politica”, Mircea Geoana a cerut in mod public Administratiei Prezidentiale sa clarifice rolul lui Omar Hayssam - daca a existat vreunul - in intreaga afacere. Tinand insa cont de faptul ca intreaga cariera de social-democrat a lui Omar Hayssam s-a desfasurat in Organizatia PSD Bucuresti - deci pe tarlaua lui Dan Ioan Popescu, vechi adversar al lui Geoana care a refuzat sa se "alinieze” noii politici si conduceri - este usor de inteles ca puricarea ispravilor afaceristului arab nu-i prieste de loc sefului PSD-istilor bucuresteni. Nu se stie daca puricarea de Hayssam va reusi sau nu sa-l neutralizeze pe imbatabilul "DIP”, este evident insa ca rafuielile PSD-istilor de marca au supravietuit Congresului. Ramane de vazut daca vor supravietui si unor anticipate.