Viitorul ministru pentru Absorbtia Fondurilor Europene va prelua conducerea Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE) si a Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), urmand sa coordoneze institutional intregul proces de atragere a banilor europeni.
"In calitate de ministru, Orban va prelua conducerea DAE si ACIS si va coordona la nivel institutional intregul proces de absorbtie a fondurilor europene. El va reprezenta Guvernul in relatiile cu institutiile europene de la Bruxelles si va asigura comunicarea si cu comisiile parlamentare de afaceri europene", au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale.
Premierul Emil Boc a anuntat ca miercuri va trimite Parlamentului propunerea ca Leonard Orban sa fie desemnat ministru al Fondurilor Europene.
Surse politice au declarat agentiei MEDIAFAX, in 7 iulie, ca infiintarea unui minister de Afaceri Europene, condus de liderul UNPR Marian Sarbu sau de consilierul prezidential Leonard Orban, fost comisar european, si care sa gestioneze inclusiv proiectele finantate din fonduri UE, a fost discutata de presedintele Basescu cu premierul Boc, in intalnirea din aceeasi zi, la Palatul Victoria.
Sursele au mai precizat atunci ca ministerul va coordona Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) din subordinea premierului si, probabil, Autoritatea de Audit de pe langa Curtea de Conturi, nu si autoritatile de management, urmand sa fie condus de o persoana cu rang de ministru.
Leonard Orban a fost, in perioada 2001-2004, negociator-sef adjunct al Romaniei cu Uniunea Europeana, iar din decembrie 2004 pana in aprilie 2005 a fost negociator-sef cu Uniunea Europeana.
Ca secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene, Leonard Orban a fost, apoi, coordonator al pozitiei Romaniei referitoare la statutul de observator activ la Uniunea Europeana, iar din iunie 2006 a fost seful delegatiei Romaniei pentru negocierea aderarii la Spatiul Economic European.
In perioada ianuarie 2007 - februarie 2010 a fost comisar european pentru Multilingvism.
Din martie 2010, Leonard Orban este consilier prezidential pe probleme de afaceri europene.