AGERPRES: Adrian Nastase considera ca atitudinea ambasadorului SUA in privinta DNA incalca Conventia de la Viena

Atitudinea ambasadorului SUA in privinta DNA incalca articolul 41 din Conventia de la Viena, fiind in al doilea rand o chestiune de demnitate, a declarat luni presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, intr-o emisiune tv.
In opinia acestuia, declaratiile facute de ambasadorul SUA si felul in care acestea sunt folosite de democrat-liberala Monica Macovei, "care a dezvoltat in ultima vreme o retorica de ura si incrancenare", nu-i fac bine ambasadorului "care are de pierdut" chiar si in relatia publica. Fostul premier califica ca fiind incredibil faptul ca Monica Macovei iese si spune apoi ca "Departamentul de Stat a investit in DNA". "S-ar putea ca in buget sa vedem ca banii nu vin de la guvern, ci vin din alta parte", a adaugat el.
Liderul social-democrat a declarat, la The Money Channel, ca a recitit in acest context cu atentie Conventia de la Viena referitoare la relatiile diplomatice. "Mi se pare totusi ca, la un moment dat, ar trebui cineva sa-i spuna d-lui ambasador ca nu poti sa mergi in public sa faci anumite afirmatii. (...) Nu poti sa mergi la guvern sa transmiti niste lucruri, poti eventual sa ceri o audienta. Sunt niste lucruri pe care noi le acceptam cu o usurinta extraordinara. Cred ca Departamentul de Stat are nemumarate alte prioritati si nu cred ca sunt foarte atenti la ceea ce se intampla aici. Aceasta atitudine face rau perceptiei romanilor in legatura cu ceea ce se intampla in SUA", a afirmat fostul premier.
El a subliniat ca exista niste reguli foarte clare. "Am fost ministru de externe, am fost de-a lungul timpului prim-ministru, presedinte de Camera, nu-mi aduc aminte ca astfel de lucruri sa se fi intamplat. Veneau uneori ambasadorii straini la mine si imi spuneau, intr-o nota confidentiala, ‘ma deranjeaza chestiunea asta‘, dar niciodata nu s-a intamplat asa ceva", a subliniat liderul CN al PSD.
Adrian Nastase a citat apoi din articolul 41 al Conventiei de la Viena conform caruia fara prejudiciul comunitatilor lor, acele persoane (diplomatii) au datoria de a respecta legile si regulile statului acreditat, iar toate problemele oficiale tratate cu statul acreditat trebuie sa fie tratate cu Ministerul de Externe al statutului acreditat sau prin intermediul sau. "Cu alte cuvinte, in momentul in care Guvernul american are un anumit punct de vedere, ambasadorul cere o audienta, fie la ministrul de Externe, fie la Guvern", a adaugat fostul premier.
In opinia acestuia, este in regula ca ambasadorul SUA s-a aflat la Ministerul Economiei, dar nu este in regula ca acesta sa transmita mai apoi anumite mesaje publice. "Probabil ca a cerut sa fie primit acolo, si e in ordine. Ceea ce nu e in ordine, este sa transmita public aceste mesaje. (...) Poate, pana la urma, o sa ni se spuna ca nu mai are rost sa facem alegeri in Romania", a mai spus presedintele CN al PSD.