Lumea intreaga este in alerta dupa ce politia si serviciile secrete britanice au dejucat unul dintre cele mai mari atentate teroriste planuite vreodata. Potrivit Scotland Yard, sase avioane comerciale care apartin de trei companii aeriene americane urma sa fie atacate in aer, la jumatatea zborului dintre Marea Britanie si Statele Unite. Destinatiile pentru zborurile groazei, cu sigla United Airlines, American Airlines si Continental, erau New York, Washington si California. Sute de oameni ar fi fost ucisi daca politia britanica nu intra in actiune miercuri noapte si nu aresta la Londra si Birmingham 21 de suspecti, despre care s-a aflat ulterior ca erau creierele acestor atentate. Toti cei arestati sunt britanici de origine pakistaneza sau din Asia de Sud, a transmis Sky News, fara a dezvalui sursa informatiei.
Ministrul britanic de interne, John Reid, a anuntat ca actiunea terorista purta marca Al-Qaida si atentatorii aveau complici in mai multe tari. Pericolul nu a trecut insa si este in vigoare, in continuare, gradul de alerta critica in Marea Britanie. British Airways si-a anulat toate zborurile de ieri, la fel si companiile aeriene care urma sa trimita avioane de pasageri pe aeroporturi din Marea Britanie.
Nivel rosu de alerta si pe intreg teritoriul Statelor Unite si portocaliu pe toate cursele aeriene interne sau internationale. Pentru prima data, teroristii urma sa foloseasca bombe lichide, sub forma de bauturi. Compania aeriana British Airways a anuntat ca nici un bagaj de mana nu va mai fi permis in avioanele sale care pleaca de pe aeroporturile britanice. Cursele aeriene pe ruta Bucuresti - Londra, care trebuia sa plece de pe Aeroportul international "Henri Coanda" si sa aterizeze pe Aeroportul Heathrow, au fost anulate temporar.
In toate aeroporturile britanice pasagerii sunt supusi verificarilor corporale, iar bagajele de mana sunt limitate la strictul necesar, bunurile trebuind sa se afle in "pungi de plastic transparente". Nivelul de alerta a fost ridicat in Germania, Suedia si Danemarca pentru cursele cu destinatia Marea Britanie, iar compania Easyjet - cu tarife reduse - a interzis bagajele de mana in avioanele care decoleaza din Spania spre Marea Britanie.
Capitalele lumii au reactionat rapid la vestea dejucarii complotului terorist de la Londra. Casa Alba apreciaza ca proiectul terorist dejucat in Marea Britanie constituia o amenintare directa la adresa Statelor Unite. Purtatorul de cuvant al Casei Albe a anuntat ca presedintele Bush a purtat mai multe convorbiri pe aceasta tema cu premierul Tony Blair si ca responsabilii cu securitatea din cele doua tari se afla in contact permanent.