Decizia luata de presedintele Traian Basescu in privinta lui Teodor Atansiu, aceea de a-l suspenda din functia de ministru al Apararii, continua sa suscite vii discutii pe scena politica. Liberalii au continuat sa conteste gestul lui Basescu, singurii care sustin decizia fiind, evident, democratii. Si social-democratii au comentat suspendarea, presedintele PSD Mircea Geoana apreciind ca decretul de suspendare, semnat de Traian Basescu, reprezinta un afront la adresa PNL si ca situatia ar putea genera alegerile anticipate.
"Este clar ca s-a intrat in faza cea mai brutala si probabil finala a razboiului dintre PNL si PD, sau mai precis intre Basescu si PD si Tariceanu cu partidul pe care il conduce, PNL. Suntem practic in fata decesului aliantei dintre PD si PNL", a comentat Geoana, intarind astfel afirmatiile democratului Radu Berceanu, care a spus ca, fara indoiala, la acest moment relatiile in Alianta nu stau tocmai "pe roze". Pe langa framantarile principalilor actori politici, care nu s-au zgarcit sa faca declaratii pe aceasta tema, nici Teodor Atansiu nu a stat cu mainile in san, anuntand ca va ataca in contecios decretul de suspendare din functie, semnat de seful statului. Mai mult, Atanasiu a calificat gestul presedintelui drept o replica politica la cererea sa de retragere a trupelor romanesti din Irak. Totodata, ministrul a anuntat ca va demisiona in 45 de zile, daca nu incepe cercetarea penala din cauza careia a fost suspendat din functie.

"Nu m-a avut niciodata la inima, intrucat nu m-am transformat in pres in fata lui"

Ministrul Apararii a mai precizat ca, prin Constitutie, presedintele Traian Basescu are rol de mediator intre puterile statului, pozitie din care nu are dreptul sa suspende un ministru, mai ales ca, a precizat Atansiu, la mijloc este vorba despre doua plangeri penale, una semnata de consilierul prezidential Adriana Saftoiu si alta de fostul deputat social-democrat, actual deputat independent, Eugen Bejinariu. Cu alte cuvinte, au subliniat si colegii liberali ai ministrului, nu sunt cercetate fapte de coruptie. "Presedintele Romaniei trebuie felicitat pentru ca a reusit sa ma indeparteze din functie si trebuie sa o spun deschis nu m-a avut niciodata la inima, intrucat nu m-am transformat in pres in fata lui. In schimb, l-a incurajat pe un alt oficial al armatei, despre care stia foarte bine pentru ca il informasem in scris, cu mult timp in urma, ca are probleme cu justitia, fiind suspectat de fapte de coruptie", a afirmat Teodor Atanasiu, care nu a vrut insa sa precizeze numele functionarului la care a facut referire.