Ministrul Apararii Teodor Atanasiu nu a fost suspendat din functie, dar va fi inceputa urmarirea penala in cazul sau, ca urmare a plangerilor foprmulate de consilierul prezidential Adriana Saftoiu si deputatul Eugen Bejinariu. Chiar in cursul zilei de marti, presedintele Traian Basescu i-a trimis ministrului Apararii, Teodor Atanasiu, o scrisoare in care precizeaza ca este de acord, in urma recomandarii Comisiei speciale a Presedintiei, cu inceperea urmariri penale. Atanasiu este acuzat de abuz in serviciu, iar daca Basescu ar fi decis suspendarea lui, PNL ar fi devenit, asa cum de altfel a si avertizat, extrem de rece in relatia cu PD.
Tensiunile au fost deocamdata evitate, iar suspiciunile liberalilor cum ca la mijloc ar fi o rafuiala politica nu au mai fost exprimate in cursul zilei de ieri. De mentionat ca, in cazul lui Teodor Atanasiu, conform articolului 109 din Constitutie, numai Camera Deputatilor, Senatul si presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. Daca s-a cerut urmarirea penala, presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestora din functie. Trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din functie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Intregul scandal si acuzatiile de abuz in serviciu au aparut dupa ce, la jumatatea lunii iulie, Teodor Atanasiu a declarat ca stie de la Directia de Informatii Militare ca Adriana Saftoiu da presei, "pe surse", informatii care sa-l discrediteze.

Decizia lui Basescu, normala

Pana la lamurirea situatiei destul de delicate care il vizeaza pe ministrul Apararii, liberalii au declarat ca este mai bine ca a fost dispusa inceperea urmaririi penale pentru ca altfel ar fi planat, la nesfarsit, suspiciunea de abuz in serviciu asupra minsitrului liberal. "Mi se pare normala decizia luata, pentru a fi eliminat misterul. De ce sa planeze asupra unui ministru liberal o astfel de suspiciune de abuz in serviciu? Lucrurile trebuie lamurite. Este un gest fara precedent, dar care se inscrie in liniile democratice. Era mai grav daca ar fi fost o polita platita si Atanasiu ar fi fost direct suspendat", a declarat consilierul judetean Victor Manea, care a precizat ca "polita" pe care ar fi avut-o de platit este legata de propunerea PNL de retragere a trupelor romanesti din Irak. "E bine ca, desi a respins propunerea PNL, presedintele Traian Basescu vrea acum sa faca un calendar al retragerilor si cheama acasa, pe rand, militarii nostri", a afirmat liberalul Victor Manea.