Aproximativ 1500-2000 de cadre didactice constantene isi vor pierde locurile de munca, a declarat vineri, 13 ianuarie a.c., in cadrul unei conferinte de presa desfasurate la sediul Organizatiei Judetene Constanta a PSD, senatorul social-democrat Cristian Diaconescu. Aceasta cifra provine din evaluarile proprii ale sindicalistilor constanteni din invatamantul preuniversitar cu care fostul ministru al Justitiei a purtat vineri o runda de discutii.
Motivul pierderii locurilor de munca de catre un numar atat de mare de profesori s-ar datora - in opinia lui Diaconescu - aplicarii masurii de distribuire pe categorii de varsta a elevilor, fapt ce va conduce la disparitia unor catedre pentru dascalii constanteni carora li se va asigura repartitii la scoli aflate in localitati foarte indepartate de cele unde isi au domiciliul. In aceasta situatie, cadrele didactice redistribuite vor fi nevoite sa prefere somajul decat naveta costisitoare la scoli aflate la mare distanta de localitatile lor de domiciliu, a aratat senatorul PSD de Constanta. Cu acelasi prilej, Diaconescu a comentat scandalul mostenirilor controversate ale liderului social-democrat Adrian Nastase ca fiind o problema pentru care seful formatiunii politice de opozitie este de dorit sa-si asume rolul de a o solutiona. De altfel, presedintele PSD a solicitat deja Parchetului General initierea procedurii de verificare a propriei averi.

Mostenirea matusii Tamara creeaza deficit de imagine

Pe de alta parte, Cristian Diaconescu a afirmat ca exista indicii asupra faptului ca scandalul mediatic referitor la mostenirile lui Adrian Nastase ar fi fost o actiune pregatita dinainte, fara insa a putea preciza si cine ar fi pus la cale acest scandal. "Asa cum a aparut totul in presa, cu multe date, creeaza o senzatie stranie ca acest caz a fost pregatit in amanunt. Este cu certitudine o situatie neplacuta si oricine se afla in mijlocul unei astfel de chestiuni, atat politicianul, cat si partidul din care face parte nu poate fi fericit, intr-un astfel de context. In mod clar exista o problema si sper ca Adrian Nastase isi va asuma raspunderea si va incerca sa lamureasca lucrurile, si este bine ca s-a pus la dispozitia parchetului si a invitat justitia sa faca lumina", a spus Cristian Diaconescu. Totodata, senatorul Cristian Diaconescu, a recunoscut faptul ca scandalul mediatic legat de mostenirile primite de presedintele executiv al partidului, Adrian Nastase, creeaza un mare deficit de imagine atat partidului, cat si in plan personal. In privinta anchetelor desfasurate de organismele de cercetare penala impotriva lui Radu Mazare, primarul Constantei si a lui Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean, parlamentarul PSD, dupa ce a precizat ca deocamdata cercetarea se afla intr-o faza preliminara si ca nu s-a declansat urmarirea penala impotriva celor doi edili, a apreciat ca in cursul anului trecut organele de ancheta au initiat o adevarata campanie de strangere fortata a unor dovezi in cazul oficialilor mentionati, campanie ce poate conduce la ipoteza unei actiuni cu substrat politic, in conditiile in care atat Mazare, cat si Constantinescu sunt lideri locali ai Partidului Social Democrat. Revenind la Adrian Nastase, de mentionat ca procurorii Departamentului National Anticoruptie au extins cercetarile in dosarul "Zambaccian", considerand ca o mostenire primita de catre familia Dana si Adrian Nastase ar putea avea legatura cu achizitionarea unei parti a imobilului din strada Zambaccian. Dosarul "Zambaccian" se afla in faza actelor premergatoare, adica se fac verificari privind modul in care Adrian Nastase a cumparat un imobil si terenul aferent acestuia din strada Zambaccian, au precizat surse judiciare. De asemenea, procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a declarat ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a primit sesizarea de la Adrian Nastase, referitoare la declansarea procedurilor de verificare a mostenirii de un milion de dolari provenind de la o matusa a sotiei sale, si a transmis toate datele pe care le detine catre DNA.