Pachetul de legi propus de ministrul Sanatatii a fost comentat in termeni duri de directorul Spitalului Clinic de Urgenta din Galati.

Directorul Spitalului Clinic de Urgenta Galati, Dumitru Cristea, a tinut sa comenteze in mod public pachetul de legi pe care ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, vrea sa-l promoveze. Inainte de face orice fel de comentariu, liberalul Cristea a subliniat ca nu se astepta ca un ministru liberal sa promoveze acte normative care amintesc mai mult de statele cu regim puternic centralizat.

"Vor fi multe comentarii negative in ceea ce priveste pachetul de legi al Ministerului Sanatatii, pachet ce se vrea a fi promovat in regim de urgenta. Legile au fost publicate pe internet marti seara si pot spune ca sint extrem de interesante. Vor fi multe comentarii fata de modul in care cei de sus vad anumite lucruri legate de sanatate. Ministrul a anuntat ca va lasa actele normative timp de o luna de zile la indemina organizatiilor profesionale, dupa care le va promova. Se doreste ca prin aceste legi sistemul romanesc de sanatate sa fie adaptat la cel european", a declarat doctorul Cristea. Directorul de spital considera ca, din pachetul propus de minister, cele mai importante reglementari ar fi Legea spitalelor si Legea sanatatii, aceasta din urma aflinduse inca in discutii.

Diploma nu este suficienta

Directorul unitatii medicale a mai aratat si ca ideea celor de la minister de a transforma directorul unui spital intr-un functionar public este o greseala. Din pacate, nu este suficient sa fii bine pregatit din punct de vedere teoretic. Asta pentru ca, spune medicul liberal, pentru a te descurca intr-un sistem sarac trebuie sa vii din interiorul lui.

"Cred ca este a saptea ora cind Legea spitalelor se modifica. Legea defineste rolul statului in supravegherea si controlul spitalelor. Problema e ca actualul ministru ar dori ca directorul spitalului sa devina un fel de functionar public, care sa stea la birou opt ore pe zi. Un spital mare se conduce greu. Ca sa respecti un contract facut cu Casa de Asigurari trebuie sa faci multe jonglerii", a explicat Dumitru Cristea. Medicul nu a uitat sa-si exprime regretul ca seful cel mare al Sanatatii din tara noastra, Eugen Nicolaescu, prefera sa creeze un sistem al sanatatii centralizat excesiv. "Am sperat ca daca ministrul nostru va fi un liberal, legea nu va centraliza sistemul. Spitalele trebuie sa aiba un anumit grad de autonomie. Sistemul va fi incorsetat in principiile celor de la virf", a mai aratat medicul Dumitru Cristea.

Munca multa, bani putini

Daca pachetul legislativ sustinut de ministrul Nicolaescu va intra in vigoare, directorii de spitale vor fi obligati sa renunte la o serie de functii incompatibile, cum ar fi cea de sef de Colegiu. In acest sens, Dumitru Cristea a anuntat ca, in cazul care va fi pus sa aleaga intre functia de director al Spitalului Clinic de Urgenta Galati si cea de sef la Colegiul Medicilor, va alege cea de-a doua calitate. "Voi renunta la functia de director de spital. Aceasta calitate implica foarte multa munca, iar salariul nu este deloc atragator", a marturisit directorul de spital.