Asociatia Pro Democratia a anuntat miercuri ca a decis sa observe alegerile cu o misiune redusa formata din echipe mobile, protestand fata de dispretul pentru transparenta si corectitudinea scrutinului din 30 noiembrie, manifestat de actorii institutionali implicati in organizarea acestuia.
Potrivit unui comunicat de presa al Asociatiei, "acolo unde este posibil, aceste echipe mobile ale APD vor fi insotite si de reprezentanti acreditati ai mass-media". Asociatia protesteaza, astfel, fata de Decizia 47/D a Biroului Electoral Central, prin care "se ingradeste in mod flagrant activitatea observatorilor si jurnalistilor in sectii, dar si fata de refuzul Curtii de Apel Bucuresti de a judeca de urgenta solicitarea APD de anulare a Deciziei 47/D". "Prin mentinerea termenului de judecata initial stabilit pentru 2 decembrie, Curtea de Apel Bucuresti nu face decat sa se eschiveze de la luarea unei decizii in cazul cererii formulate de APD, in conditiile in care Decizia 47/D inceteaza sa mai aiba efecte in momentul consumarii alegerilor", se arata in comunicatul de presa.
Asociatia Pro Democratia "condamna public atitudinea partidelor politice reprezentate in Biroul Electoral Central, care au fost de acord cu aceasta decizie, dar si lipsa de transparenta a BEC, in cazul refuzului de a face publice voturile individuale ale membrilor sai pentru toate deciziile sale, asa cum se practica pana la alegerile din 2004". "APD nu va abdica de la principiile sale de a veghea la corectitudinea alegerilor, insa refuza sa monitorizeze scrutine al caror cadrul legislativ si institutional este stabilit de reprezentantii partidelor politice in Biroul Electoral Central si care limiteaza la maximum capacitatea observatorilor independenti si a mass-media de a observa corectitudinea alegerilor", se mai arata in comunicatul Asociatiei.