Deputatii au adoptat miercuri, cu 212 voturi "pentru", un vot "impotriva" si 6 abtineri, proiectul de lege prin care persoanele fizice sau juridice sunt obligate sa isi asigure locuintele impotriva dezastrelor naturale.
Suma asigurata obligatoriu, potrivit actului normativ, este de 20.000 de euro pentru fiecare locuinta construita cu structura de rezistenta din beton armat, metal sau lemn sau cu pereti externi din piatra, caramida arsa sau din orice alt material rezultat in urma unui tratatment termic sau chimic si de 10.000 de euro pentru orice locuinta cu pereti externi din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic.
Cei care nu isi vor asigura locuintele nu vor beneficia, in cazul producerii unui dezastru natural, de nicio despagubire de la bugetul de stat sau de la bugetul local, se mai arata in actul normativ.
Legea mai prevede infiintarea pool-ului de asigurari impotriva dezastrelor naturale, ca societate de asigurare-reasigurare, care va gestiona Fondul de risc, din care se va asigura plata daunelor in cazul producerii riscurilor asigurate obligatoriu.
Proiectul de lege a fost adoptat si de Senat si intra in vigoare la 120 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.