Aplicarea planului pentru pace cu care Moscova si Tbilisi au fost de acord marti este mai mult decât incerta: rusii si georgienii interpreteaza fiecare în avantajul sau termenii folositi si se acuza reciproc ca nu respecta angajamentele asumate, comenteaza AFP, într-o analiza citata de NewsIn. 
Acord interpretabil Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a anuntat marti ca a obtinut acordul rusilor si georgienilor pentru un plan de pace în sase puncte, care prevede retragerea fortelor implicate.Rusia, netinând seama de acuzatiile de „agresiune“, a prezentat ieri planul drept o victorie a diplomatiei sale si a eforturilor sale de pace. Planul de pace este „o initiativa franco-rusa adresata partilor“, adica Georgiei si teritoriilor separatiste, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Din punct de vedere al Moscovei, soldatii rusi ramân în regiune, ca „forta de mentinere a pacii“, având posibilitatea, potrivit unuia dintre punctele acordului, de a implementa „masuri aditionale de securitate“ pe teritoriul georgian.Interpretarea acestei formulari risca sa fie foarte diferita la Tbilisi si la Moscova. Fortele georgiene trebuie sa se întoarca „în cazarmile lor“, a declarat Lavrov, lasând sa se înteleaga ca Rusia îsi asuma dreptul de a urmari miscarile soldatilor georgieni într-un perimetru neprecizat din jurul teritoriilor separatiste. O perspectiva care nu corespunde intentiilor Georgiei, al carei presedinte, Mihail Saakasvili, a cerut marti seara „internationalizarea“ procesului de pace. 
Pozitii contradictorii În conditiile în care nu a preluat controlul asupra regiunilor sale separatiste, Tbilisi ar vrea sa fie trimise forte internationale în teritoriu, ceea ce a încercat, fara succes, sa obtina în ultimii ani. Aceasta idee prindea contur ieri, în Europa, dar are putine sanse sa poata fi impusa în fata Moscovei, care nu accepta decât o „consolidare“ a misiunilor ONU si OSCE de observare, aflate deja la fata locului.În ceea ce priveste statutul viitor al teritoriilor separatiste, presedintele georgian a cerut marti seara ca orice mentiune în acest sens sa fie scoasa din planul de pace, subliniind ca „apartenenta Osetiei de Sud si Abhaziei la Georgia“ nu va putea „sa fie pusa niciodata la îndoiala“. Dar ieri-dimineata, seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, afirma ca orice discutie în legatura cu Osetia de Sud si Abhazia este „imposibila în afara contextului statutului lor“.