Ministrul Apararii, Sorin Frunzaverde, a declarat intr-un interviu acordat Mediafax ca Armata Romaniei va trebui sa fie capabila de misiuni in intreaga lume, pentru ca in prezent NATO isi propune sa intervina pe tot mapamondul, iar inzestrarea corespunzatoare va permite atingerea acestui obiectiv.
Potrivit ministrului, transformarea unei armate este un proces continuu si trebuie sa tina seama de evolutiile politico-militare si de dezvoltarea tehnologiei militare. Dupa aderare la NATO si la UE, Armata romana are si o functie de reprezentare, o dimensiune diplomatica. El a explicat cele patru prioritati ale Apararii - inzestrare, logistica, valorificarea materialelor si echipamentelor existente pe stoc si managementul resursei umane.
Frunzaverde a mai spus ca specificatiile tehnice pentru programele de inzestrare pe care le-a anuntat in prima sa conferinta de presa urmeaza sa apara incepand cu saptamanile viitoare si a apreciat ca unele decizii de acest gen, de exemplu in ceea ce priveste avionul multirol, au fost intarziate nepermis de mult. Pe de alta parte, referindu-se la avertismentul presedintelui Traian Basescu privind "o alarma generala" in cursul acestui an, ministrul Apararii a precizat ca in structurile militare au loc deseori alarme, chiar in ultimele saptamani fiind cateva structuri alarmate.
In final, Sorin Frunzaverde a repetat ca, desi situatia din Irak este "complicata la nivel international", Romania intentioneaza sa-si respecte in continuare angajamentele asumate fata de parteneri, pentru ca este vorba despre politica de stat a Romaniei, care trebuie sa fie predictibila. (D.P.)