Un site publica un articol amuzant. Tema: opiniile lui Camil Roguski (85 de ani), fostul arhitect al dictatorului Nicolae Ceausescu despre presedintele Basescu. Roguski i-a cunoscut pe multi oameni politici ai secolului trecut: Constantin Bratianu, Carol al II-lea, Gheorge Gheorghiu-Dej, Petru Groza, Charles de Gaulle. Venerabilul arhitect afirma ca actualul presedinte Basescu are naravuri de "dictator onest", dar crede, totodata, ca de asta are nevoie Romania.
Internat de cateva zile in spitalul Municipal, din cauza unor probleme de coloana, arhitectul care executa comenzile lui Ceausescu in calitate de specialist al Institutului de Proiectari "Carpati" nu si-a pierdut umorul. El declara, pentru Inpolitics, ca a cunoscut destul sefi de stat si politiceni de varf pentru a recunoaste unul cu apucaturi de dictator. Iar Basescu e unul dintre acestia, dar, spune Roguski, poate ca asta ne si trebuie.
"Romania e ca o caruta in care stau prosti si destepti, lenesi si vrednici laolalta, si in care boii trag unul hais, altul cea. Ca sa mearga in aceeasi directie e nevoie ca o mana ferma sa tina biciul, iar o parte a alora din caruta sa se dea jos si sa puna umarul la impins, altfel nu o scoatem la capat" afirma arhitectul.
El povesteste si o pilda de exceptie: "In 1968, cand ne-a vizitat tara Charles de Gaulle, presedintele Frantei, eu am avut sarcina sa ii aranjez unde sa doarma, la palatul din Sinaia, unde a trebuit sa demontez tabliile de la pat, pentru ca era foarte inalt si nu incapea. Din cauza revoltelor studentesti de la Paris, vizita lui a fost decalata cu doua zile, iar la plecare, pe peronul garii, de Gaulle ne-a adunat in jurul lui pe vreo cativa dintre cei care fusesem direct implicati in organizarea sederii lui, si ne-a spus: "Aveti o tara frumoasa, dar sa stiti ca, la fel ca toate tarile latine, nu va iesi la lumina decat printr-o dictatura onesta".
Roguski e convins ca Basescu este un asemenea "dictator onest", mai ales ca "are formatiune militara, si oameni de acest tip au, prin constructie, o aplecare spre disciplina forte, spre rigoare cazona, spre masuri ferme si poate nu e rau ca e asa".
Roguski spune ca, in afara tendintei de a fi mana forte, Basescu nu are prea multe lucruri in comun cu Ceausescu, nici macar in materie de bautura, fostul dictator fiind cu vinul alb, iar Basescu mai mult cu taria.
"In schimb, cred ca Basescu e la fel de slobod la gura pe cat era Elena Ceuasescu. Putini stiu ca tovarasa academician injura mai rau ca un birjar cand era intre apropiati, preferata ei era Du-te-n pizda ma-tii, dar si altele, inca si mai grozave.
Eu am fost printre putinii din preajma ei care a scapat neinjurat, desi mi-a facut destule nefacute la viata ei. Odata mi-a reprosat pana si faptul ca sunt prune pe jos in jurul palatului Snagov, in timp ce romanii de rand nu au prune. M-a salvat Ceausescu, a iesit si a strigat la ea sa ma lase in pace, iar eu sa plec. Am plecat, dar, de frica, am stat pana seara la portile palatului, sa nu se razgandeasca si sa strige inapoi dupa mine".
Camil Roguski, de profesie arhitect, s-a nascut la 15 martie 1925, in Bucuresti. Dupa incheierea studiilor la Institutul de Arhitectura din Capitala (1948), intr-o cariera intinsa pe mai bine de o jumatate de secol, a fost, printre altele, arhitect in cadrul MAE, sef-serviciu tehnic la Uniunea Arhitectilor, profesor la Scoala Tehnica de Arhitectura, arhitect la Institutul de Proiectari "Carpati", director al Unitatii de intretinere si decorare a palatelor din cadrul Oficiului Economic "Carpati".