Claudiu Doltu, profesor la ASE, a dat un raspuns competent la intrebarea: De ce nu este bine sa se comaseze alegerile?
Va rog sa contribuiti la alcatuirea unei liste de motive impotriva comasarii alegerilor si sa transmiteti ideile pe care le aveti intregului grup. Adaugati in lista de recipienti pe cei care considerati ca ar fi interesati sa participe la acest exercitiu.
De ce va propun sa organizam o cheta (colecta publica) - "Dati 4 lei/membru de familie" - si banii sa fie donati Guvernului care spune ca nu are bani sa organizeze alegeri locale separate de cele generale:

1. Restrangerea libertatii de a alege este un pas pe calea restrangerii libertatilor individuale.

2. Restrangerea libertatilor individuale este calea sigura spre dictatura.

3. Restrangerea libertatilor individuale - evident a celei politice - va fi urmata, inevitabil, de restrangerea libertatii economice.

4. In lipsa libertatii economice nu poate fi vorba de prosperitate.

5. Daca acum "pe tacute" incepem sa restrangem dreptul de a alege (complicand sistemul de vot profitand de ignoranta si apatia unor membrii ai societatii si, mai ales, de complicitatea altora cu cei care vor restranga dreptul de a alege) nu se va mai putea stapani tentatia de a exercita puterea in mod arbitrar. De aici se poate ajunge, tot "pe tacute" la restrangerea libertatii de a dezvolta afaceri, de a decide cat si cum economisim,pe ce cheltuim banii, unde si ce sa lucram, ce sa citim, cu cine ne asociem, unde si cum sa traim.

6. Daca nu putem renunta la o cafea si o apa plata/locuitor pentru a avea alegeri locale separate de cele generale, cu atat mai putin putem crede ca excesele autoritatii politice din Romania vor fi prevenite sau corectate de institutii ale Uniunii Europene, de contribuabilii din tarile UE sau de cei din alte tari democratice.

6. Statutul Romaniei de membru al UE si NATO nu este o garantie ca cetatenii din tarile partenere vor considera ca merita sa cheltuie propriile resurse pentru a readuce spre o viata normala (si spre un regim democratic) locuitorii unei tari care nu renunta la "o cafea si o apa plata" pentru a-si pastra dreptul de a-si alege reprezentantii in politica si administratie.

7. Nu exista libertate economica separat de libertate politica. In ceea ce priveste libertatea (inclusiv libertatea de a alege) nu se poate opera cu unitati de masura diferite.