In urma discutiilor avute cu pensionarii galateni, senatorul PSD Adriana Ticau s-a adresat plenului Senatului aducind la cunostinta tuturor parlamentarilor situatia expusa la Galati de acestia



La sfirsitul trimestrului al doilea al acestui an numarul total al pensionarilor din Romania era de 5,8 milioane de persoane. "Avind in vedere ca pensia medie pe tara, la sfirsitul lunii iunie 2006, era de 290 de lei si ca salariul mediu nominal net este de 842 de lei, rezulta ca pensia medie reprezinta 31% din salariul mediu nominal net. In judetul Galati, la sfirsitul lunii iunie 2006, existau 147.254 de pensionari, iar pensia medie a acestora era de 318 lei. Care sint cheltuielile lunare ale acestora? Care este valoarea cosului zilnic pentru un pensionar? Cit cheltuieste lunar un pensionar pe medicamente?", a precizat senatorul Adriana Ticau. Facind un calcul simplu, parlamentarul galatean sustine ca pentru o familie formata din doi pensionari care locuiesc intr-un apartament cu trei camere, costul intretinerii depaseste valoarea pensiei medii.



Comparatie



In datele care au stat la baza expunerii facute de Adriana Ticau in Senat se arata ca cele mai multe tari care au reformat sistemul asigurarilor sociale au optat partial sau integral pentru un sistem complementar prin capitalizare. "In Suedia exista doua regimuri publice obligatorii, unul prin repartitie bazat pe o contributie lunara de 16%, partajata in mod egal intre angajator si angajat, si un sistem de capitalizare bazat pe o contributie lunara de 2,5%. In Germania reforma sistemului de asigurari sociale inceputa in 2001 permite angajatilor sa beneficieze de un complement de pensie prin capitalizare ce poate ajunge pina la 4% din salariul mediu din 2008", a precizat Adriana Ticau. Demnitarul a facut apel la toti cei implicati in rezolvarea problemei pensionarilor sa gaseasca o solutie pentru a asigura un trai decent batrinilor. "Solutiile la problemele pensionarilor nu trebuie sa vizeze doar valoarea pensiei lunare nete, ci, mai ales, puterea ei de cumparare care, in continuare, este inferioara celei din 1989", a concluzionat demnitarul galatean.