Dupa “moda” initiata de Partidul Conservator, si filiala galateana a Partidului Social Democrat a deschis o actiune in instanta prin care cere constatarea incetarii de drept a mandatelor de consilier din Consiliul Local Tecuci a trei fosti membri ai formatiunii. Este vorba de fostul edil sef al orasului Tecuci, Gheorghe Lazar, ales consilier local pe listele PSD Galati alaturi de Viorica Tiron si Costica Florea. Prin Hotarirea nr. 2/2004, acestia sint validati in functiile de consilieri locali. Cu prilejul semnarii declaratiilor de apartenenta politica, tripletul amintit a renuntat la calitatea de membru al PSD Galati. Astfel, Viorica Tiron s-a inregimentat, din data de 18.07.2006, in PNL Galati, in timp ce colegii sai s-au declarat independenti. Pozitia acestora a determinat reactia social-democratilor, care considera acum ca au dreptul la nominalizarea altor trei persoane in locul demisionarilor, dat fiind faptul ca acestia au fost alesi pe listele lor.

Si da-i, si lupta

In viziunea PSD Galati, pierderea calitatii de membru al formatiunii politice echivaleaza cu incetarea de drept a mandatului de consilier local al respectivei persoane, lucru pe care social-democratii au cerut sa fie constatat de catre Tribunalul Galati. Consiliul Local Tecuci sustine prin reprezentantul sau, primarul Eduard Finkelstain, ca prevederile Legii nr. 249/2006 nu se pot aplica retroactiv in cazul celor trei consilieri locali mentionati. Cu alte cuvinte, mandatul alesilor locali nu poate inceta de drept atit timp cit acestia nu si-au schimbat apartenenta politica dupa data de 18.08.2006, cind au intrat in vigoare modificarile la reglementarea amintita anterior. Cert e ca social-democratii au pornit cu stingul in justitie, intrucit actiunea a fost introdusa de acestia impotriva forului deliberativ local din Tecuci fara a-i include si pe cei trei consilieri locali ale caror mandate constituie de fapt obiectul disputei. Culmea e ca acelasi lucru s-a intimplat si in cazul consilierului local Marian Popa, PC Galati modificindu-si ulterior cererea de chemare in judecata prin includerea acestuia in proces ca parte.

PSD Galati isi revendica mandatele de consilier local cistigate in Consiliul Local Tecuci la alegerile trecute, insa nu se stie deocamdata daca fostii membri ai formatiunii care ocupa in prezent aceste functii au incalcat sau nu legea dupa iesirea din partid.