Leonard Orban, comisarul european desemnat de Romania si acceptat de presedintele Comisiei Europene, si-a inceput ieri, la Bruxelles, pregatirile pentru audieri si formarea cabinetului, dupa ce, in cursul saptamanii trecute, a completat chestionarul general primit de la PE.

Leonard Orban urmeaza procedura fireasca dupa prezentarea lui in calitate de candidat pentru postul de comisar de catre presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. "Este asteptat la Bruxelles, sa se pregateasca pentru audierile din comisia parlamentara, sa aiba intalniri cu oamenii-cheie de la Comisie si de la Parlament", a explicat pentru NewsIn, MarkGray, unul dintre purtatorii de cuvant ai Comisiei Europene dupa anuntul facut de Barroso.
Candidatul roman la postul de comisar european a recunoscut saptamana trecuta ca presedintele Comisiei Europene i-a dat "destule sfaturi", dar a refuzat sa spuna in ce au constat acestea. Totusi, el a spus ca nu are emotii privind audierile, intrucat are "un bagaj (de cunostinte - n.r.) consistent in afaceri europene". "Pot sa va spun ca e un moment foarte important si vreau sa-l pregatesc cat mai bine", a mai spus Orban.
Isi face echipa
Fostul negociator-sef al Romaniei ar trebui sa se ocupe la Bruxelles si de formarea echipei cu care va lucra.
Potrivit regulamentului de organizare si functionare a Comisiei, fiecare comisar are un cabinet, ai carui membri trebuie sa aiba cel putin trei nationalitati diferite, si un purtator de cuvant care trebuie sa aiba nationalitate diferita de cea a comisarului.
Este foarte importanta alegerea sefului de cabinet, in practica adjunctul comisarului. In general, noul comisar desemnat primeste o lista cu personalitati din cadrul Comisiei din care isi poate alege seful de cabinet sau poate el insusi sa aiba deja o propunere, dar este bine sa fie un inalt oficial, eventual un diplomat.
In aceasta perioada premergatore audierilor, Leonard Orban poate avea un administrator - care sa se ocupe de partea logistica si care este, de obicei, cineva care lucreaza deja la Comisie - si o secretara. "Mai poate avea un consilier special, pe care il poate aduce din tara sau alege din randul celor care lucreaza deja la Comisie", a mai spus Mark Gray.

Audieri la fel ca in 2004

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, audierile vor avea acelasi format ca acelea din 2004: organizarea lor va avea la baza principiile, criteriile si aranjamentele fixate de rezolutia Parlamentului din decembrie 2005.
Fiecare comisar desemnat va aparea in fata comisiei sau comisiilor parlamentare de resort pentru o audiere de trei ore, care va fi publica. Observatori din Romania si Bulgaria vor putea participa la aceste audieri. Evaluarea se va face pe criterii de competenta generala, angajament proeuropean si obiectivitate, cunostinte in domeniul atribuit si aptitudini de comunicare.
Audierile vor avea loc in dupa-amiaza zilei de 27 noiembrie si vor fi urmate de o evaluare a Conferintei presedintilor comisiilor, la sfarsitul respectivei saptamani si de cea a Conferintei Presedintilor in saptamana urmatoare. Parlamentul va vota in plen investirea comisarilor in sesiunea 11-15 decembrie 2006, potrivit deciziei Conferintei Presedintilor din 26 octombrie.