Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ieri ca, daca in cadrul congresului partidului se va decide modificarea statutului, atunci se vor gasi si formulele juridice corespunzatoare pentru ca documentul sa nu poata fi atacat.
"Nu cred ca exista nici un punct de comparatie sau asemanare intre congresul PSD si congresul nostru. Nu este nici un fel de problema din punct de vedere juridic (in privinta preconizatelor modificari statutare - n.r.) si daca vom avea aceasta optiune politica ii vom gasi si toate acoperirile juridice necesare", a afirmat Antonescu. Precizarea a fost facuta ca raspuns la intrebarea pusa liderului PNL daca nu se teme de reactii ale liberalilor, precum cele avute de unii lideri PSD, care, la congresul social-democratilor, au vorbit inclusiv de riscul radierii partidului prin modificarea rapida si nevalidata de instanta a statutului.
"In legatura cu acest sistem de motiuni, indiferent sau independent de decizia care va fi luata (...), eu insa oricum voi lansa maine, probabil in jurul orei 13.00, motiunea mea, propunerea mea, textul meu de motiune pentru acest congres", a anuntat Antonescu, precizand ca deocamdata nu si-a stabilit echipa. In ceea ce priveste ideea candidaturilor pe motiuni, liderul liberal a subliniat ca nu reprezinta "un atac la democratie", ci, dimpotriva, este "o constructie care vizeaza in ultima instanta democratizarea partidului si care vizeaza conditia reformata a acestui partid in asa masura incat sa fie un vector pentru democratizarea Romaniei in general".
Antonescu a anuntat si calendarul ultimelor zile premergatoare congresului, asa cum a fost finalizat in cadrul Biroului Politic Central: "Vom avea in 3 martie dupa-amiaza, la ora 17.00, un ultim Birou Politic inainte de congres, iar pe 4 martie vom avea o suita de evenimente politice foarte importante: la ora 10.00, un Consiliu National Executiv, ultimul inainte de congres, apoi o Delegatie Permanenta foarte importanta".
Orban: Cel mai potrivit pentru functia de presedinte al PNL este Antonescu

Prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban a declarat ieri ca persoana cea mai potrivita pentru a fi presedintele partidului este Crin Antonescu si a precizat ca nu respinge necesitatea prezentarii unei motiuni in congres, ci alegerea pe lista, reafirmand ca va candida pentru functia detinuta in prezent. "Am anuntat public si-mi voi depune candidatura pentru functia de prim-vicepresedinte al PNL. De asemenea, am declarat public ca in momentul de fata consider ca cel mai nimerit, cel mai potrivit pentru a ocupa functia de presedinte al PNL este Crin Antonescu", a spus Orban.
Prim-vicepresedintele PNL a spus ca nu respinge ideea prezentarii unor motiuni "care sa contina programul politic al partidului, strategia politica, pozitionarea fata de celelalte formatiuni din spectrul politic si, de asemenea, sa prezinte, de fapt, inceputul unui program de guvernare alternativ".