Vicepresedintele PNL Crin Antonescu le-a cerut joi, printr-o scrisoare deschisa, ONG-urilor care il acuza ca ar fi semnat documente prin care terenurile unor baze sportive au ajuns in mana afaceristilor imobiliari, sa aduca dovezi in acest sens, anuntand ca in caz contrat le va actiona in instanta. "Constat cu dezamagire ca o parte a societatii civile se implica direct si partizan in campania electorala, ignorand cu buna stiinta rolul de observator echidistant al vietii politice si sociale. Solicit celor trei ONG-uri sa dea publicitatii documentele care fac dovada celor afirmate in acest raport. Consider ca aceste afirmatii calomnioase au exclusiv scop electoral si atat timp cat cei care le sustin nu vor face cu documente proba veridicitatii lor, imi rezerv dreptul de a-i actiona in instanta", a sustinut Crin Antonescu (citat de Mediafax), ca reactie la aparitia sa intr-un document elaborat de Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie, Asociatia Pro Democratia si Activ Watch - Agentia de Monitorizare a Presei, si intitulat "Actiunea pentru un vot uninominal curat".
Crin Antonescu a aratat ca "Raportul Ghidul alegatorului uninominal" realizat de Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie, Asociatia Pro Democratia si Activ Watch - Agentia de Monitorizare a Presei este "departe de a fi ceea ce si-a propus: un barometru al corectitudinii clasei politice". "Numele meu nu a fost niciodata in 18 ani macar asociat cu suspiciuni de coruptie si nu s-a aflat in niciunul dintre rapoartele date publicitatii, pana in prezent, de distinsele ONG-uri. Consider ca prezenta numelui meu pe aceasta lista, la ani buni de la finalizarea mandatului, in plina campanie electorala, este jenanta si dezonoranta pentru obiectivitatea presupusa a unui atare demers", a afirmat Antonescu.
Liderul PNL a mentionat ca, in ceea ce il priveste, considera ca unele informatii date publicitatii prin acest raport sunt "fie interpretari rauvoitoare, fie minciuni". "Afirmatiile potrivit carora in perioada mandatului meu de Ministru al Tineretului si Sportului as fi semnat "documente care au permis ca hectare centrale ale Capitalei, pe care se aflau baze sportive aflate in proprietatea ministerului la acea vreme, sa ajunga in patrimoniul privat al afaceristilor imobiliari" sunt lipsite de orice adevar. Niciodata in mandatul meu de ministru nu am semnat sau facilitat in vreun fel ca bazele sportive sa ajunga afaceri imobiliare", a apreciat Antonescu.
El a informat ca in Legea Educatiei Fizice si Sportului nr. 69/2000 a introdus un articol care interzice "expres" schimbarea destinatiei bazelor sportive. "Nu am instrainat in timpul mandatului meu niciun metru patrat de teren si niciun obiect din patrimoniul sportului romanesc, dimpotriva prin deciziile pe care le-am luat am sporit acest patrimoniu, iar exemple in acest sens ar fi Sala Polivalenta si Tenis Club Bucuresti", a spus liberalul.
El a conchis ca a considerat intotdeauna ca "societatea civila trebuie sa aiba un rol important in eradicarea coruptiei din societatea romaneasca si in special a aceleia din clasa politica", dar a adaugat ca "societatea civila are obligatia morala de a prezenta corect si obiectiv realitatea".
Actiunea pentru un vot uninominal curat, o initiativa a mai multor ONG-uri avand ca scop informarea alegatorilor asupra trecutului si profilului candidatilor la alegerile din 30 noiembrie, a fost lansata, pe 11 noiembrie, ocazie cu care au fost dezvaluite numele primilor 130 de candidati cu probleme.
Activistii celor trei ONG-uri au compilat, timp de cateva saptamani, informatiile aparute in presa despre trecutul, afacerile, conflictele de interese si averile celor care candideaza pentru fotolii de parlamentar in scrutinul de la sfarsitul lunii noiembrie si, dupa ce le-au reverificat, au decis sa le dea publicitatii pentru o cat mai buna informare a alegatorilor din fiecare colegiu.
Potrivit documentului, candidatul PNL pentru un mandat de deputat in Capitala, Crin Antonescu, "in timpul mandatului sau de ministru al Tineretului si Sportului, a semnat documente care au permis ca hectare centrale ale Capitalei, pe care se aflau baze sportive aflate in proprietatea ministerului la acea vreme, sa ajunga in patrimoniul privat al afaceristilor imobiliari".