Liberalul Crin Antonescu a tinut sa redefineasca raporturile dintre electorat si presedintele care ameninta cu intoarcerea la votul populatiei: Basescu este presedintele ales cu cel mai mic numar de voturi dintre toti presedintii de dupa 1990 ai Romaniei. Potrivit liberalului, acest presedinte contesta prea des legitimitatea democratica a Parlamentului.
Liderul grupului PNL din Camera deputatilor a aratat ca "miza cea mai mare" pe care a ridicat-o discutia din Parlament este intoarcea la popor. Liberalul a sustinut ca Traian Basescu este "omul-problema". "El este un pericol pentru regimul democratic din Romania prin faptele si afirmatiile sale, dar si prin lucrurile care, incet-incet, incep sa iasa la iveala".
"Electoratul nu este o sperietoare, nu este o amenintare. Ne vom prezenta, eu sunt pregatit. Il asteptam pe domnul Basescu in fata electoratului cu o casa in plus si cu un dosar de Securitate in minus", a comentat liberalul. "Basescu, in acest mandat, a fost ultimul frison al unei boli indelungate si feudate, si comuniste, si de tranzitie. Sper ca, la cinci minute dupa rezultatul acestui vot, tranzitia romaneasca sa se incheie", a conchis Crin Antonescu.

Basescu, presedintele ales cu cel mai mic numar de voturi

"Nu e aici. El are libertatea de a fi sau a nu fi in Parlament la o asemenea discutie. De fapt, domnul presedinte nu a fost in Parlament niciodata cand a fost cazul sa asculte si ce zic altii. El a venit cam ca la o baie de multime, a vorbit si a plecat. Este dreptul Domniei Sale, dar este semnificativ", s-a referit Antonescu, in inceputul discursului sau, la absenta sefului statului de la sedinta. El a adaugat ca parlamentarii sunt mai buni sau mai rai, sistemul electoral este mai bun sau mai rau, insa "Parlamentul ramane esenta sistemului democratic".
"Daca este vorba de raporturile lui Traian Basescu cu romanii, reamintesc faptul ca nimeni nu a contestat legitimitatea democratica a presedintelui Traian Basescu. Cum este posibil ca mereu presedintelele, nu mai vorbesc de acoliti, sa conteste legitimitatea democratica a Parlamentului Romaniei? Stimate domnule presedinte, dintre toti presedintii Romaniei alesi dupa 1990, ati fost ales cu cel mai mic numar de voturi", a completat vicepresedintele liberal. Antonescu s-a referit si la o declaratie a social-democratului Geoana, potrivit careia "mem-brii Curtii Constitutionale sunt santajati in modul cel mai politienesc politic". "Este de o gravitate maxima si de acest lucru ar fi trebuit sa se preocupe Traian Basescu", a comentat liberalul.