Inpolitics publica textul cu titlul "Opinia politologilor: o noua suspendare i-ar fi fatala lui Basescu", pe care il puteti citi in continuare.
'La trei ani de la prima suspendare democratica a unui presedinte post-decembrist, tema in cauza revine, cel putin in analizele politologilor, iar estimarile nu sunt tocmai favorabile lui Traian Basescu.
Intr-o declaratie acordata ziarului "Puterea" de azi, reputatul politolog Daniel Barbu lanseaza o teorie spectaculoasa, anume ca o noua suspendare a presedintelui i-ar intrerupe definitiv cariera la Cotroceni, din cauza pierderii increderii populatiei.
"Daca nu dau rezultate aceste miscari de protest organizat, cu oameni de ordine si lozinci in versuri, frustrarea oamenilor va duce la miscari dezorganizate, la anarhie in strada, prin care se va forta demiterea Guvernului. Cum stim, Basescu va adopta din nou solutii de forta pentru impunerea unui favorit, ceea ce ar putea duce din nou la suspendare.
Risc si fac o predictie: la un nou referendum, Basescu ar ramane suspendat" afirma politologul. El explica, totodata, ca "Eroarea fatala a fost discursul din 6 mai. In situatii grele din trecut, Basescu a castigat adoptand un discurs uman fata de cei defavorizati si un discurs dur, coroziv, impotriva potentatilor zilei. Pe 6 mai, a atacat oamenii obisnuiti cu aceeasi duritate, folosind un ton triumfalist si autoritar, cum facea inainte cu politicienii. Practic, se citea satisfactia pe figura lui cand a anuntat: "Am decis sa scoateti voi bani din buzunar". Astfel, nu mai e problema unui partid sau a altuia, pe care omul simplu sa o arbitreze privind la televizor, in timp ce presedintele-jucator loveste in teren. Discursul sau obraznic, muscator si cinic a fost indreptat de asta data spre cei multi.
Basescu a fost vazut ca pozitionandu-se de partea celor puternici si lovindu-i pe cei slabi. Fiecare roman a simtit ca poate fi lovit la fel de dur de presedinte, cand ii va veni randul. A pierdut instantaneu simpatia electoratului" conchide Barbu.'