Liberalii gaalaateni nici nu vor saa audaa de alegeri anticipate. Anuntul a fost faacut ieri de deputatul PNL Emil Strungaa. Dupaa cum se stie, ministrul Transporturilor, democratul Radu Berceanu, a anuntat caa, dacaa penelistii vor accepta organizarea anticipatelor, Caalin Popescu Taariceanu va fi desemnat premier incaa doi ani. Cu toate acestea liberalii consideraa propunerea pedistilor drept o capcanaa. Penelistii au subliniat si faptul caa democratii nu pot face astfel de promisiuni atita timp cit desemnarea premierului este atributul presedintelui taarii, care, conform Constitutiei, este apolitic. Mai mult decit atit, Traian Baasescu a si criticat prestatia actualului prim-ministru. "Este evident caa propunerea lui Berceanu reprezintaa o capcanaa. De fapt orice propunere venitaa din partea PD pe aceastaa temaa este o capcanaa", a declarat Emil Strungaa.

PC sustine PNL

Pozitia liberalilor este intaaritaa si de conservatori. Purtaatorul de cuvint al PC, deputatul Bogdan Ciucaa, este de paarere caa PNL nu ar trebui saa bage in seamaa promisiunile faacute de pedisti in ceea ce priveste anticipatele. "PC nu are incredere in ceea ce spun democratii. PNL ar trebui saa facaa la fel. Pedistii au demonstrat in mai multe rinduri caa nu-si respectaa promisiunile. Cred caa totusi PNL nu va caadea in capcana intinsaa de democrati", a declarat Bogdan Ciucaa. Conservatorul a mai araatat si caa democratii ar trebui saa uite de anticipate pentru caa in toate sondajele se arataa caa cetaatenii nu vor alegeri inainte de termen. In plus Ciucaa a spus si caa "anticipatele nu mai sperie pe nimeni. Acest subiect a fost folosit la inceputul mandatului ca arma impotriva celor care nu imbraatisau proiectele PD si ale lui Traian Baasescu. Trebuie spus caa noi am sustinut anticipatele in 2007 doar dacaa s-ar folosi votul uninominal, dosarele fostilor colaboratori ai Securitaatii vor fi publicate pe Internet si tinerii vor fi promovati in politicaa", a mai spus Ciucaa.

Imediat dupaa alegerile din noiembrie 2004 seful statului si reprezentantii PD au vorbit despre necesitatea alegerilor anticipate care saa ofere Aliantei D.A. o majoritate confortabilaa in Parlament. Liberalii au fost la un pas saa accepte propunerea in vara lui 2005, dar au renuntat la idee. De atunci penelistii nu vor saa mai audaa de alegeri organizate inainte de termen, in ciuda promisiunilor faacute de PD. Referitor la acest subiect, conservatorii cred caa liberalii sint suficient de intelepti pentru a nu caadea in nici una dintre capcanele intinse de Partidul Democrat.