„Alegerile anticipate reprezinta o solutie extrema in cazul neindeplinirii obiectivelor cuprinse in calendarul Aliantei pana la sfarsitul acestui an“, a afirmat ieri purtatorul de cuvant al PNL, deputatul Eugen Nicolaescu, confirmand astfel ca liberalii nu sunt, deocamdata, adeptii acestei solutii, intens sustinuta de democrati.

Nicolaescu a precizat ca respectivele obiective, stabilite in conducerea Aliantei, se refera la schimbarea presedintilor celor doua Camere si modificarea Legii administratiei publice locale. Reprezentantii Aliantei vor ca, prin modificarile Legii administratiei locale, presedintii Consiliilor judetene sa poata fi schimbati cu votul a jumatate plus unu din numarul de consilieri. De asemenea, PNL si PD urmaresc transformarea sefilor serviciilor descentralizate in manageri promovati pe baza concurentei si a competentei profesionale.
„Aceste obiective vor fi cuprinse in programul minimal al Aliantei si ulterior al Coalitiei, termenul de realizare fiind sfarsitul acestui an. Neindeplinirea obiectivelor va duce la o noua consultare in Coalitie si vom vedea la ce solutie se va ajunge“, a completat Nicolaescu.

Termene intermediare si de sfarsit de an

Intrebat daca o solutie va fi declansarea alegerilor, purtatorul de cuvant al PNL a spus ca „anticipatele pot reprezenta o solutie extrema, dar cred ca pot fi gasite si alte solutii“.
In opinia deputatului PNL, solutia extrema a alegerilor anticipate nu este o tema de actualitate. „Se va apela la aceasta varianta doar daca va exista un volum mare de neimpliniri in calendarul Aliantei, nu doar pentru depasirea unor termene“, a precizat reprezentantul conducerii PNL. Referitor la terme-nele de indeplinire a obiectivelor propuse, Nicolaescu a spus ca termenul final pentru indeplinirea tuturor obiectivelor este sfarsitul anului, dar ca exista si termene intermediare.

Remanierea guvernamentala, mai tarziu

Nici remanierea nu este o prioritate pentru PNL, dupa cum a spus Eugen Nicolaescu. In opinia sa, remanierea ar deveni o problema pentru premierul Calin Popescu-Tariceanu doar in masura in care ar aparea probleme in guvernare. Purtatorul de cuvant al PNL a reiterat ca orice negociere cu PSD este exclusa: „Nu negociem cu PSD-ul, o spun poate pentru ultima oara, nu avem nici o problema in aceasta privinta“.
Reprezentantul PNL a mai spus ca partidul pe care il reprezinta nu considera activitatea ministrilor sai ca fiind slaba, dar a aratat ca se va face o evaluare a activitatii acestora in perioada urmatoare in cadrul Delegatiei Permanente. De altfel, a adaugat Eugen Nicolaescu, o evaluare in acest sens fusese programata la ultima sedinta a Delegatiei Permanente, ordinea de zi fiind insa consacrata votului de incredere pentru presedintele PNL.