Deputatul PNL Catalin Micula a explicat ieri, 4 august, in cadrul unei conferinte de presa, cauzele crizei din PNL, care, in opinia sa, sunt mai adanci decat ceea ce s-a scris pana acum in presa. Acestea tin de modul greoi in care Alianta a actionat in privinta modificarii structurilor de conducere. Datorita faptului ca exista o coalitie, se nasc divergente in ceea ce priveste schimbarea conducatorilor institutiilor, conducatori care apartin PSD. PNL a constatat o ramanere in urma in politica, astfel incat, in ultimele sase luni, din punct de vedere politic s-au dezvoltat doar PD si PSD, ceea ce duce la o "eroziune" a PNL, mai puternica decat ar fi normal. Calin Popescu Tariceanu considera ca in sase luni de guvernare nu poate fi evaluata activitatea unui Guvern. Totodata, acesta a refuzat, in ultima perioada, sa mai aiba manifestari in numele PNL, avand credinta ca primul ministru trebuie sa aiba manifestari in numele coalitiei.
Nu exista o criza politica
In ceea ce priveste alegerile anticipate, Catalin Micula a explicat ca, atata timp cat Parlamentul, care trebuie sa demita Guvernul de doua ori, nu da semne ca ar proceda in acest sens, nu se pot organiza anticipatele. "Credinta ca anticipatele se castiga neconditionat este falsa, intrucat in Europa alegerile anticipate nu au fost castigate de cei care le-au provocat, cu exceptia lui Tony Blair", a declarat Micula. De asemenea, Micula a mai spus ca este pentru prima data, din @90 incoace, cand opozitia nu a initiat o motiune de cenzura atunci cand a avut ocazia, subliniind ca, inca, nu se pot gandi la anticipate. Deputatul PNL a mai precizat ca nu exista o criza politica, intrucat daca Romania ar fi intrat in criza politica, nu ar mai fi putut accesa fonduri europene pentru ajutorarea sinistratilor. In cadrul unei intalniri a PNL s-a hotarat sa nu se mai discute despre anticipate, atata timp cat Parlamentul functioneaza si nu exista semne nici din partea opozitiei, nici a Aliantei ca ar dori sa se modifice structura Guvernului. In cadrul aceleiasi sedinte, s-a stabilit un calendar de rezolvare a divergentelor, astfel ca, pana la 1 septembrie, Comisia pentru regulament a Camerei Deputatilor si a Camerei Senatului trebuie sa se intalneasca pentru a modifica regulamentul, astfel incat acesta sa permita schimbarea presedintilor celor doua camere. Totodata, pana in 10 septembrie, noul regulament trebuie sa fie aprobat in plenul celor doua Camere, urmand sa se treaca la alegeri. Pana in data de 15 octombrie trebuie sa fie aprobata in Parlament modificarea Legii Administratiei Publice Locale, dupa cum urmeaza: presedintii si vicepresedintii Consiliilor Judetene sa poata sa fie alesi cu jumatate plus unu din voturile consilierilor, iar demiterea sa se faca tot la jumatate plus unu din voturi; directorii sau conducatorii directiilor deconcentrate din subordinea prefecturilor sa fie numiti pe baza de contract de management pe o perioada determinata, astfel incat orice Guvern sa-si poata asigura coerenta in aplicarea deciziilor pe care le ia. Micula considera ca aceste modificari ar putea fi "proba de foc" a coalitiei, intrucat, daca cele 4 partide care formeaza coalitia se inteleg in aceasta privinta, atunci ele pot guverna in continuare, iar daca nu, inseamna ca nu se mai poate gasi nici o modalitate de colaborare, care sa nu dauneze actului de guvernare si oamenilor, implicit. "In septembrie si octombrie vom sti daca se va mai discuta sau nu de anticipate", a declarat deputatul PNL.
ndemnizatii pentru copiii ai caror parinti nu lucreaza
Catalin Micula, impreuna cu alti colegi din PNL, vrea sa puna in practica o promisiune din campania electorala, si anume cea privind indemnizatiile pentru concediile post-natale. Inainte de 2003, primeau aceasta indemnizatie toti salariatii care intrau in concediu post-natal, respectiv 85% din media salariilor din ultimele sase luni. PSD a modificat aceasta indemnizatie, astfel ca orice parinte, indiferent de salariu, primea 85% din salariul mediu brut pe tara. PNL a venit cu doua proiecte, unul dintre acestea extinde protectia sociala si indemnizatiile si pentru studentele si elevele care nasc copii, aceasta plata fiind pentru copil, intrucat nu exista nici o plata pentru copiii ai caror parinti nu sunt angajati. Cel de-al doilea proiect solicita o revenire la formula unei indemnizatii corespunzatoare salariului din ultimele 6 luni. In cazul in care parintele se intoarce la serviciu in timpul celor doi ani de concediu de maternitate sau paternal, acesta sa primeasca salariul pe care l-a avut inainte sau cel negociat, iar copilul sa primeasca salariul minim pe economie.
Ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Gheorghe Barbu, a venit cu o alta propunere, aceea de a extinde indemnizatia la toti cei care au copii. Ulterior, acesta a propus o alta varianta prin care copiii, ai caror parinti nu lucreaza, sa primeasca doua milioane de lei pe luna, parintii care au lucrat in ultimele 6 luni sa primeasca o indemnizatie de 8 milioane de lei si sa fie alocata copiilor suma de 3,3 milioane de lei, in cazul in are parintele se intoarce la serviciu din varii motive. Catalin Micula a declarat ca PNL vrea sa descurajeze munca la negru, iar in acest sens exista proiecte la nivelul Aliantei si a Guvernului.
Varianta finala a proiectului de lege initiat de PNL este ca protectia sociala sa se indrepte catre copil, astfel incat acesta sa primeasca salariul minim pe economie la nastere si sa se mentina, iar indemnizatia parintelui sa fie separata de cea acopilului. "Nu dorim plafonarea superioara, ci inferioara, vrem un cos al copilului si incurajarea muncii", a mai declarat Catalin Micula.