Relatiile dintre PNL si PD sunt din ce in ce mai tensionate dupa ce democratii s-au rastit la premierul Tariceanu, sustinand ca nu sunt „o anexa“ a acestuia. Tensiunea politica dintre cele doua partide a mai scazut insa la sedinta conducerii Aliantei, cand PNL a acceptat pentru moment ideea declansarii alegerilor anticipate daca nu vor fi solutionate unele masuri cerute insistent de PD.
Presedintele PD, Emil Boc, a declarat ca liberalii au fost de acord ca, daca nu se realizeaza un calendar de masuri, care sa includa schimbarea presedintilor Camerelor Parlamentului si modificarea Legii administratiei publice locale, singura solutie o pot reprezenta alegerile anticipate. Boc a precizat ca la sedinta de luni a Consiliului National de Coordonare al Aliantei s-a stabilit ca acest calendar sa cuprinda atat masuri care tin de integrarea europeana si refacerea tarii dupa inundatii, cat si masuri politice. El a adaugat ca respectivul calendar va fi stabilit in aceasta saptamana, iar saptamana viitoare va fi discutat la nivelul Aliantei si al Coalitiei.

PD testeaza fidelitatea PC

Liderul democratilor a spus ca schimbarea din functie a presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor va reprezenta „testul de fidelitate“ fata de Alianta al PC. Emil Boc a adaugat ca PD nu doreste excluderea conservatorilor de la guvernare, dar ca PC „are o problema, pe care trebuie sa si-o lamureasca: nu poate sta si la Putere, si in Opozitie“. Surse din Alianta au declarat ca democratii ar putea forta scoaterea conservatorilor de la guvernare in toamna, cand se va demara schimbarea din functie a presedintilor Camerelor legislative. Scoaterea PC de la guvernare ar fi primul pas pentru declansarea anticipatelor, potrivit surselor citate, deoarece un guvern minoritar are sanse infime de supravietuire.

Tariceanu mizeaza pe schimbarea presedintilor

Presedintele PNL, premierul Calin Popescu-Tariceanu, a declarat, la randul sau, ca schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului este o problema prioritara, care se va putea rezolva dupa inceperea sesiunii parlamentare din toamna. Tariceanu a spus ca acest subiect a fost discutat de liderii PNL si PD si ca, in opinia sa, rezolvarea acestei chestiuni este o proba privind modul in care functioneaza coalitia de guvernare. El a adaugat ca a discutat cu presedintele PD, Emil Boc, despre agenda politica a Aliantei pentru perioada urmatoare si ca au convenit anumite masuri pe care cele doua partide sa le sustina, in plan politic, in vederea realizarii obiectivelor Guvernului.


PD face presiuni asupra PNL
Democratii vor presa PNL, uzand de toate argumentele, sa accepte organizarea alegerilor anticipate cel tarziu la inceputul lui decembrie, potrivit unor surse din Alianta, citate de Mediafax, iar procedura va fi declansata in septembrie.
Variantele luate in calcul pentru declansarea anticipatelor sunt, conform surselor citate, demisia premierului sau adoptarea unei motiuni de cenzura in Parlament, cand Executivul isi va asuma raspunderea pentru Legea administratiei locale. Aceleasi surse au subliniat ca, daca pana acum oficialii de la Bruxelles nu au exprimat temeri in privinta posibilitatii declansarii de alegeri anticipate in Romania, pe viitor ar putea transmite semnale negative pe acest subiect. De aceea, democratii nu isi vor retrage ministrii din Guvern, pentru ca partidul lor sa nu fie considerat la Bruxelles autorul unei crize politice in Romania, au conchis sursele din ADA.

„O discutie absurda“

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat cu privire la afirmatia lui Boc, conform careia PD nu este o anexa a Guvernului, ca nu are rost sa-l convinga pe liderul democrat „de lucruri care sunt evidente“. „Cum sa fie PD o anexa a Guvernului? Este o discutie absurda“, a explicat Tariceanu. In legatura cu nemultumirea democratilor fata de decizia sa de a renunta la anticipate, Tariceanu a spus ca „unii sunt multumiti, unii nu sunt multumiti de aceasta decizie“. „Nu putem avea mereu unanimitate“, a subliniat premierul.

FOTO: Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, il duce cu vorba pe liderul PD, Emil Boc, in privinta anticipatelor