Niciun angajat al Ministerului Turimului (MT) nu s-a prezentat la audieri la Comisia parlamentara de ancheta in cazul Elena Udrea. Pentru gestul lor, toti angajatii care nu au dat curs invitatiei comisiei vor raspunde individual, a anuntat presedintele Comisiei, Ludovic Orban.
Comisia de ancheta ar fi trebuit sa-i audieze pe secretarul general al MT, Gheorghe Nastasia, directorul Directiei de Dezvoltare Turistica, Octavian Arsene, si directorul Directiei de Comunicare, Ana-Maria Toma.
"Prin neprezentarea la audieri, in conformitate cu citarea lor legala, angajatii MT vor raspunde individual pentru consecintele legale ale refuzului de a se prezenta la comisia de ancheta pentru a fi audiati", a anuntat presedintele comisiei.
Singura persoana audiata astazi de comisia parlamentara de ancheta a fost presedintele ANRMAP, Cristina Traila.
Comisia parlamentara de ancheta a decis sa sesizeze Biroul permanent al Camerei Deputatilor in vederea efectuarii unei anchete referitoare la modul in care s-au efetuat inregistrarile ilegale de joi de la discutiile dintre membrii comisiei. Pe langa ancheta interna, membrii comisiei solicita Biroului Permanent saapeleze la toate institutiile statului care pot sa furnizeze sprijin in efectuarea acestei anchete.
"La Ministerul Turismului, in momentul de fata, exista control declantat din data de 4 august pentru toate procedurile de achizitie care au fost efectuate la Ministerul Turismului de la infiintare pana in momentul de fata. Desi este in curs controlul si am solicitat punerea la dispozitia comisiei a documentelor din dosarul de supraveghere, cu precizarea ca dorim piesele din dosar de achizitie publica, pentru fiecare din procedurile de anchizitie publica, presedintele ANRMAP ne-a comunicat ca nu ne poate pune la dispozitie invocand diferite pretexte fara caracter legal", a declarat Ludovic Orban la finalul sedintei comisiei. Orban a spus insa ca "la audieri nu am reusit sa aflam perioada in care se exercita audierea si care este data la care se va finaliza controlul efectuat de o echipa formata din doi oameni".
Ludovic Orban a spus ca o asteapta joi la audieri pe Elena Udrea pentru ca "prezenta la audieri nu este facultativa, ci reprezinta o obligatie". "Nerespectarea obligatiilor constituie, in conformitate cu legea raspunderii ministeriale o infractiune si nu ne dorim sa fim in situatia sa constatam ca ministrul, din motive pe care personal nu le inteleg, doreste sa infaptuiasca o infractiune".
In cazul in care ministrul Elena Udrea va refuza sa se prezinte la audieri, comisia de ancheta va remiste "o adresa oficiala catre primul ministru in care sa-i solicitam, in virtutea atributiilor stabilite prin Constitutie si prin legea de Organizare si Functionare a Guvernului, sa dispuna ministrului din cabinetul sau sa respecte prevederile legale si sa se prezinte la audieri".
Membrii comisiei vor adresa o noua cerere catre ANRMAP pentru punerea la dispozitie a documentelor necesare anchetei.
Ludovic Orban a anuntat ca miercuri la audieri sunt asteptati reprezentantii a patru firme care au fost implicate in procedura de achizitie publica pentru evenimentul "Lumina la malul marii".