Analistii financiari sustin ca fiscul stie unde este evaziunea fiscala, dar ca nu actioneaza, multi functionari fiind corupti. Fiscul nu poate sa lamureasca urmatoarea problema: daca finantistii isi fac treaba, cum de atatea firme au acumulat datorii la stat de sute de miliarde de lei vechi? La sfarsitul lui 2009, datoriile erau de peste 4,5 miliarde de euro.

Analistul financiar Dragos Cabat, reprezentantul asociatiei analistilor financiari CFA din Romania, facea, la inceputul acestei saptamani, o afirmatie extrem de interesanta: "Fiscul nici macar nu are nevoie de o armata de oameni pentru a reduce evaziunea. Se poate face foarte simplu, de la calculator". Cabat sustine ca agentii fiscului au in calculator date precise despre evaziune, dar se fac ca n-o observa. In opinia sa, atata vreme cat exista coruptie la nivelul organelor fiscale, masurile fiscale ale guvernului sunt total ineficiente. "Ultimele cresteri de taxe nu cred ca vor aduce mai multi bani la buget, ci vor spori evaziunea", a declarat Dragos Cabat. Analistul crede ca evaziunea nu poate fi redusa decat prin intarirea controlului. Indiciile sunt relativ simplu de obtinut: toate fluctuatiile inexplicabile si anomaliile care apar in cifrele raportate la fisc pot fi un semnal de alarma care sa determine agentii sa verifice firma respectiva si sa porneasca un control. Reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj explica modul in care sunt selectate firmele controlate.
"Suntem incorsetati intr-un sistem ierarhic bine pus la punct. Avem un ordin de la ANAF prin care ni se transmit domeniile de risc la evaziune fiscala: comertul cu produse accizabile, constructii, cereale - mai ales in cazul Doljului, care este un judet agricol etc. In cadrul Activitatii de Inspectie Fiscala exista un serviciu specializat, care analizeaza comportamentul fiscal al firmelor. Ei fac propuneri, pe care le analizam si le transmitem ANAF, care aproba controlul", a spus Ioan Filipescu, director adjunct al fiscului doljean si coordonatorul Activitatii de Inspectie Fiscala. Potrivit acestuia, pot trece cel mult trei ani intre doua controale succesive ale fiscului la o firma. In trei ani se pot intampla multe, inclusiv disparitia firmei, vinderea ei, a bunurilor valorificabile etc., spunem noi.

Finantistii, miei si lei

La insistentele reporterilor GdS, reprezentantii fiscului nu au putut raspunde concludent la o intrebare simpla: daca DGFP isi face bine treaba, de ce exista firme cu datorii la stat de sute de miliarde de lei vechi? Cum de sunt lasate sa ajunga la aceste restante, in timp ce micii contribuabili sunt executati imediat, fara drept de apel? Simplu: angajatii fiscului sunt lei cu cei mici si mielusei cu marii datornici, afaceristii verosi ai tranzitiei. "Noi ne facem treaba. Daca o firma nu-si plateste datoriile catre bugetul de stat, incepand chiar din urmatoarea luna se declanseaza executarea silita: somatie, sechestre, popriri pe conturi, toate metodele legale. Probabil ca sumele restante mari apar in urma controalelor noastre, care gasesc venituri nedeclarate", a declarat Mihai Antonescu, directorul coordonator al DGFP Dolj. Este contrazis insa de ceea ce ne-a explicat adjunctul sau, Ioan Filipescu: "Sunt destule firme care isi declara obligatiile de plata la buget, apoi nu platesc. Neplata datoriilor este considerata un lucru minor in Romania, dar ea are un impact urias asupra bugetului de stat. Cum sunt executate silit firmele care nu platesc nu este domeniul meu". La sfarsitul anului 2009, totalul datoriilor firmelor din Romania catre bugetul de stat a urcat la 4,5 miliarde de euro. Cresterea a fost de peste 740 de milioane de euro in numai un an.
Reprezentantii DGFP Dolj sustin ca isi fac bine treaba, dar nu stiu sa explice de ce firmele sunt lasate sa acumuleze datorii. In aceste conditii, nu-ti vine decat sa te intrebi daca este vorba despre incompetenta sau despre coruptie.
DGFP Dolj - nota 2 la transparenta
DGFP Dolj primeste nota 2 pentru transparenta. Numai dupa multe insistente reprezentantii fiscului catadicsesc sa stea de vorba cu ziaristii, motivand ca sunt prea ocupati. Site-ul fiscului doljean este la pamant. Ultimul comunicat de presa postat aici dateaza din luna mai 2009. Cat despre rapoartele de activitate, acestea lipsesc cu desavarsire. Cat de inutil este Compartimentul de relatii publice, puteti constata singuri, facand comparatie intre site-ul DGFP Dolj (numai cu link de pe site-ul ANAF) si DGFP Valcea (la www.finantevalcea.ro).