Angajatii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj au anuntat ieri ca se pregatesc de greva, pentru ca institutia angajatoare nu le-a platit integral in ultimele doua luni drepturile salariale. Potrivit liderilor de sindicat, in aceasta situatie sunt toti cei 184 de salariati ai DSP Dolj - personal contractual si functionari publici - care, incepand din luna mai, nu au mai primit decat 40% din sporurile cuvenite.
"Oamenii au primit salariile diminuate, iar explicatia oferita de Directia de Sanatate Publica a fost ca nu sunt bani. Este deja a doua luna cand se intampla acest lucru. Urmare a acestei situatii, am informat Federatia SANITAS pentru a face demersurile necesare mai departe", a declarat Ion Cotojman, liderul Sindicatului SANITAS de la Spitalul de Urgenta Craiova, din care face parte personalul contractual de la DSP Dolj.
Ministerul aproba sporurile, dar uita sa trimita bani

In urma demersurilor facute de Federatia Sindicatelor SANITAS, Ministerul Sanatatii (MS) a trimis o adresa catre DSP Dolj prin care atrage atentia ca trebuie sa respecte acordul incheiat de reprezentantii MS in luna mai cu sindicatele. La randul sau, DSP Dolj este pusa intr-o situatie ingrata. Institutia a ramas cu pusculita goala gratie aceluiasi MS, care a semnat acordul cu sindicatele, dar a alocat un buget prea mic pentru a putea acoperi integral salariile. DSP Dolj se vede acum amenintata cu proteste, dar si cu un proces. "Nu putem rezolva singuri aceasta problema. Este nevoie de o suplimentare de fonduri si noi am cerut acest lucru Ministerului Sanatatii", a precizat dr. Stefan Popescu, purtatorul de cuvant al DSP Dolj.
Sindicalistii sustin ca s-au strans semnaturi si au depus ieri documentele necesare in vederea declansarii protestelor, care ar putea sa culmineze cu un miting. Totodata, ei intentioneaza sa dea in judecata DSP Dolj daca institutia nu va gasi rapid solutii pentru plata integrala a salariilor atat pentru personalul contractual, cat si pentru functionarii publici. "Conducerea DSP a spus la ultimele negocieri ca exista un acord al sindicatelor cu Ministerul Sanatatii care este valabil doar pentru spitale, dar nu este adevarat. Avem un acord incheiat cu Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, care prevede acordarea integrala a sporurilor specifice in conformitate cu actele normative in vigoare si cu prevederile contractelor colective de munca de la toate nivelurile in unitatile sanitare si in sistemul finantat de la bugetul de stat", a mai spus Cotojman.