Directorul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Dolj, Dan Lupescu, si Maria Popescu, contabil-sef din cadrul institutiei, au fost dati in judecata de Ministerul Culturii in vederea recuperarii chiriei platite de minister pentru actualul sediu.
Ministerul de resort le reproseaza celor doi angajati ai institutiei faptul ca nu au reusit si nici macar nu au incercat sa apere interesele ministerului in problema casei Plesia din strada Mihail Kogalniceanu, unde isi are sediul PSD Dolj. In 2001, intre Ministerul Culturii si DJCCPCN Dolj a fost incheiat un protocol prin care 200 mp de la etajul intai al cladirii erau dati in administrarea directiei.
De atunci, timp de mai bine de cinci ani, directia nu a ajuns insa sa ocupe nici un coltisor din spatiul repartizat. Motivul invocat de contabilul-sef Maria Popescu este acela ca in 2001, cand spatiul a trecut in administrarea directiei, organizatia judeteana a PSD era deja instalata la etajul imobilului, inclusiv pe cei 200 mp care reveneau institutiei, iar DJCCPCN Dolj nu a putut evacua spatiul.
Ministerul a acceptat atunci situatia si a convenit sa achite chiria aferenta pentru alt spatiu, situat la etajul trei in cladirea PROIECT SA, de pe strada Ion Maiorescu. Banii platiti de minister le sunt imputati acum directorului Dan Lupescu si Mariei Popescu, contabil-sef, pentru ca nu au luptat pentru a intra in sediul repartizat in 2001. "Am fost dati in judecata ca persoane fizice, pentru recuperarea chiriei de 734 de milioane de lei pe care ministerul a platit-o pana acum pentru sediul acesta, din strada Ion Maiorescu.
Reprezentantii ministerului ne reproseaza faptul ca nu am reusit sa intram in spatiul care ne-a fost dat in administrare, in strada Mihail Kogalniceanu, unde isi are sediul PSD. Nu reusesc sa-mi explic cum poate sa ni se puna acest lucru in carca pentru ca nu suntem decat niste angajati", a spus Maria Popescu.
Ministerul Culturii plateste in continuare chirie
Reprezentantii Ministerului Culturii si Cultelor recunosc existenta procesului si motivele pentru care a fost intentat, insa refuza sa dea detalii cu privire la situatia actuala. Intr-un comunicat remis de MCC, reprezentantii Oficiului Juridic, Control din minister au precizat ca la sediul directiei din Dolj a fost efectuat un control tematic care viza activitatea administrativa si financiara a institutiei, control in urma caruia a fost identificat prejudiciul. "In urma verificarilor efectuate in ceea ce priveste legalitatea stabilirii si incasarii veniturilor institutiei, precum si a modului de gestionare si cheltuire a veniturilor acesteia, comisia a sesizat o serie de nereguli si a propus o serie de masuri printre care si recuperarea prejudiciului constatat. In acest sens, conducerea MCC a dispus recuperarea sumelor de bani cheltuite in mod nelegal cu plata chiriei, in conditiile in care directia avea atribuite doua sedii in municipiul Craiova, sedii corespunzatoare desfasurarii in bune conditii a activitatii institutiei. Urmeaza ca instanta sa aprecieze asupra raspunderii celor doua persoane trimise in judecata, respectiv Dan Lupescu, director executiv, si Maria Popescu, consilier cu atributii in compartimentul financiar-contabil", se arata intr-un comunicat remis de MCC. La fel de adevarat este insa ca, potrivit Mariei Popescu, ministerul continua, in mod paradoxal, sa dea bani pentru plata chiriei, desi recunoaste ca banii au fost platiti pana acum in mod nelegal.
Actiunea Directiei pentru Cultura, respinsa de instanta
In paralel cu procesul pe care Ministerul Culturii l-a intentat in 2006 celor doi angajati ai Directiei pentru Cultura, alta actiune in judecata, declansata de data aceasta de directie impotriva PSD Dolj, a fost respinsa de instanta. Institutia a dat in judecata in decembrie 2005 organizatia judeteana a PSD pentru a-i determina sa paraseasca spatiul ocupat abuziv. Magistratii de la Judecatoria Craiova au motivat respingerea actiunii prin faptul ca directia nu ar avea dreptul de a da in judecata PSD, aceasta nefiind proprietar al spatiului, ci doar administrator.
Contabilul-sef al DJCCPCN Dolj, Maria Popescu, a declarat ca directia va face recurs pentru ca procesul sa fie reluat. Pana la solutionarea in instanta a celor doua cazuri, singurii castigati raman pesedistii doljeni a caror sedere in spatiul directiei de la etajul intai al casei Plesia este prelungita de amanarea actiunilor.