Inpolitics: Dedesubturile comasarii alegerilor: Crin, out? (Autor : Bogdan Tiberiu Iacob)
Decizia lui Ponta de a-i propune lui Basescu demisia cu sapte luni mai devreme pentru a comasa prezidentialele cu europenele pare pe placul PNL si al lui Crin Antonescu, cel care s-ar putea vedea la Cotroceni inainte de termen. La o analiza mai atenta insa, o intelegere Basescu-Ponta pe tema mai sus pomenita ar putea bate in cuie eliminarea lui Crin din cursa prezidentiala si trimiterea PNL in opozitie.
Pentru Basescu, propunerea lui Ponta, sustinuta si de liberali, aduce un mare avantaj, in sensul ca il reintroduce - oficial cel putin, nu vorbim aici de intelegeri neoficiale - in ecuatia negocierilor vizind noua Constitutie din care ponderea uriasa a USL parea sa il elimine.
Deocamdata presedintele cugeta, dar e aproape cert ca nu va respinge ideea premierului. Ramine de vazut ce va solicita in schimbul renuntarii la o parte din mandat.
Pe fata, Basescu ar putea parea interesat de reformarea si micsorarea parlamentului, vechea lui marota si nu e exclus ca Ponta sa fie de acord, cel putin partial, cu ideile sale, mai ales ca acestea s-ar aplica doar din 2016.
Adevaratul interes al lui Basescu si al papusarilor din spatele sau, insa, ar putea fi obtinerea de garantii ca succesorul sau la Cotroceni nu va fi un lider politic pe care pina si oameni din partidul sau il acuza de anti-occidentalism, ci unul 100% pro-american. (Ca veni vorba, atentie la pozitia extrem de critica, de la o vreme, a trustului american Media Pro fata de Crin Antonescu si de PNL, lucru care spune multe).
Asa cum am mai avut ocazia sa scriem, Antonescu are probleme severe de imagine la nivelul unor cancelarii vestice si nu pare nici dispus sa le rezolve.
Cu totul alta e pozitia lui Ponta, cel care se afla in centrul unei operatiuni de re-branding extrem de eficienta; liderul PSD se transforma intr-un pro-atlantic pur-singe, vezi si modul in care a decupat guvernul nou, la formare, eliminind anumite elemente suspectate tot de simpatii estice.
Relatia tot mai buna Ponta-Basescu il contureaza pe cel din urma, dupa cum remarca recent si Alina Mungiu, care numai pro-pesedista nu e, drept cel mai probabil succesor politic al presedintelui. Nici Nastase, vizibil nemultumit, nu ascunde ca intre Ponta si cel pe care il considera vinovat de incarcerarea sa se contureaza o relatie suspect de strinsa, postarile pe blog ale fostului premier denota asta limpede.
Mai mult de atit, Ponta insusi incepe sa vorbeasca deschis de o candidatura la presedintie. Desigur, el nu uita sa aminteasca faptul ca USL are deja un candidat pentru viitoarele alegeri. In traducere, asta poate insemna, la fel de bine, ca odata USL destramata, Ponta are drum deschis. Pragmatic vorbind, pesedistul stie ca puterea nu e eterna: peste 5-6 ani s-ar putea ca alta sa fie situatia in PSD-ul pe care acum il controleaza, deci fierul e bine sa fie batut cind e cald. Candidind la presedintie, Ponta ar trage, totodata, in sus si lista PSD pentru europene, alt beneficiu important.
Traian Basescu, la rindul lui, din pozitia de adversar major al lui Antonescu, e constient ca mentinerea USL pina la prezidentiale, indiferent cind ar fi ele, ii da liberalului prima sansa.
O varianta care nu e nici pe placul lui, personal, nici al altora, din cercul sau de sprijinitori.
Pentru a nu pericilita bunele relatii romano-americane, USL trebuie desfacuta pina la prezidentiale, astfel ca prima sansa de a deveni succesor al lui Basescu sa revina altui lider.
Foarte probabil Ponta. Asa s-ar explica si venirea propunerii de comasare dinspre un lider care nu ar avea niciun interes politic sa intareasca, prin grabirea trimiterii lui Crin la Cotroceni, forta unui partid, PNL, care deocamdata e vioara a doua in relatia cu social-democratii.
Din acest punct de vedere, pretul neoficial al comasarii prezidentialelor cu europenele si renuntarea lui Basescu la o parte din mandat nu poate fi altul decit promisiunea de taina a lui Ponta ca va arunca PNL peste bordul guvernarii mai devreme decit cred multi. (De aici poate si graba cu care PDL s-a grabit sa anunte ca e dispus sa sustina ideea, desi, ca partid, ar fi mai degraba dezavantajat in conditiile absentei unui candidat prezidential-locomotiva).
Deocamdata, Antonescu pare fericit cu ideea, gindind ca ii vin Cotrocenii mai iute decit spera. Culmea ironiei, in decembrie el insusi punea pe tapet desfacerea USL si candidaturi separate la europene ale PNL si PSD pe motiv ca "USL s-a creat si va ramane impreuna pana cand Romania va fi o tara puternica, fara Basescu".
Dupa propunerea initiata de Ponta, suntem cu un pas mai aproape ca asta sa se intimple. Din pacate pentru Crin, din cu totul alte motive, credem noi.