Inpolitics.ro: Daramarea lui Chiliman - un sabotaj controlat al USL in Capitala? (Autor: Bogdan Tiberiu Iacob)

Demiterea neasteptata a presedintelui celei mai mari organizatii liberale din tara, Andrei Chiliman, continua sa fie invaluita in mister, fie si pentru ca nici pana acum Crin Antonescu nu a furnizat public vreun motiv oficial. Manevra nu are logica, nu are sens, cu atat mai mult cu cat e facuta in pragul campaniei electorale, si nu poate avea drept efect decat destabilizarea USL in Bucuresti.
Ori poate tocmai asta s-a urmarit?
Daca Crin suspecta utilizari incorecte a banilor publici, spre exemplu, la primaria sectorului 1, prilejul optim pentru demiteri politice era arestarea unui functionar de catre DNA, acum doua luni. Numai ca nimeni din PNL nu a suflat atunci vreun cuvant. Deci nu despre asta e vorba.
Cine pierde si cine castiga de pe urma aiuritoarei decizii a lui Crin Antonescu, de a-l demite pe liberalul cu cele mai bune rezultate pe linie de organizatie din tot partidul?
Sa o luam metodic. In acest moment, negocierile dintre cei trei lideri ai USL in ce priveste Capitala sunt impotmolite in cel putin doua sectoare, 2 si 6, poate si 1, cat despre impartirea candidaturilor la consiliile de sector si la cel general, acestea nici macar demarate nu sunt. La inceputul lunii mai are loc inscrierea oficiala la BEC, iar Pastele scade el si el din zilele care au mai ramas pentru actiune efectiva.
Concluzia e ca USL e in oarece criza de timp.
In locul unei urgentari, cade bomba de la PNL. Chiliman e demis, la fel conducerile de la alte doua sectoare, organizatia PNL Bucuresti e aruncata in haos, sute de membri ies in strada in sprijinul edilului, blogosfera liberala e ultra-nervoasa, lideri marcanti ai partidului critica dur masura s.a.m.d.
Departe de a se clarifica, situatia ameninta sa degenereze in zilele urmatoare, fiind posibila chiar excluderea lui Chiliman din partid. Asta, in conditiile in care nu el avea sarcina negocierii candidaturilor la Bucuresti, ci chiar liderii cei mari, conform Protocolului.
Elena Udrea jubileaza, intregul PDL la fel, presa scrie ca s-a pierdut tot ce se castigase prin venirea lui Frunzaverde.
Daca Chiliman alege varianta candidaturii independente, USL pierde primaria celui mai bogat "oras" din Romania, cum ar putea fi considerat sectorul 1.
Nu ar fi exclus ca desemnarea unui contracandidat liberal al independentului Chiliman sa duca la o canibalizare a electoratului si sa castige "pleasca" Paleologu, adica un dezastru si mai mare.
Un mare perdant ar fi, insa, atentie mare!, Sorin Oprescu.
Pus in fata uninominalului intr-un tur, doctorul are nevoie de fiecare vot pe care il poate culege USL. In 2008, in primul tur, avand avantajul victimizarii si al independentei sincere, el abia de a luat cateva zecimi de procent peste Vasile Blaga. Acum, el nu mai are avantajele de mai sus; sigur ca are de partea lui realizari importante, dar vor exista si campanii dure contra sa, in egala masura.
Un electorat liberal enervat si confuzat de episodul Chiliman e un electorat care nu va mai fi la fel de motivat sa iasa la vot. Și asa, liberalii bucuresteni inghit greu baletul deloc gratios al lui Piedone, unde mai pui ca se aude si de revenirea lui Ontanu.
Concluzia e ca aruncarea in aer a PNL Bucuresti acum - desi se putea transa problema din timp - pare atent calculata ca sa produca efecte cat mai dramatice si mai greu reparabile in timpul scurt ramas.
Cine castiga, insa, din poveste?
Nu stim cu precizie, dar putem incerca doua-trei ipoteze.
Castiga in primul rind PDL-ul Elenei Udrea, care isi vede adversarul slabit in momentul-cheie.
Foarte probabil, insa, un mare cistigator ar putea fi Partidul Poporului, in crestere la nivelul Capitalei in sondaje, si al carui lider, in mod misterios, tace malc in privinta candidatului de primar general.
Exista insa informatii demne de luat in calcul potrivit carora partidul lui Diaconescu are candidatul stabilit din afara lui, si inca de acum doi ani. Atunci cand, reamintim, presa a dezvaluit in premiera intentiile lui Elan Schwartzenberg de a candida la fotoliul de edil general. Intre timp, Elan a preluat Realitatea TV (nu se stie cu ce bani, ca de ai lui nu poate fi vorba), si s-a lipit pe langa Dan Diaconescu si al sau partid. Recent, tot presa prezenta pliante electorale cu Elan tiparite fara tam-tam, care circula deja prin oras.
Daca partidul OTV are destule voturi in sondaje (19%) pentru a "tine" o candidatura cu sanse, sa vedem cine l-ar putea sustine financiar pe afaceristul evreu.
In primavara anului trecut, reamintim, s-a constituit o alianta interesanta, mai exact prima organizatie a patronilor din industria imobiliara, reunind nume ca Ion Tiriac, Liviu Tudor, Iulian Dascalu, Elan Schwartzenberg, Dragos Dobrescu.
Despre acest din urma miliardar, putin cunoscut si aparut relativ recent in Top 300, se stie ca detine case in Monte Carlo si alte zone exotice, ca are proiecte imobiliare uriase pe teava si surse liberale sustin ca e un (foarte) apropiat al familiei Antonescu.
Ba chiar var al lui Rares Manescu, tot liberal de frunte, dupa alte surse.
Cu adevarat spectaculos, exista informatii demne de incredere ca Dobrescu ar fi la originea demiterii lui Chiliman.
Cu o asemenea sustinere in spate, cum are Elan, sa tot candidezi la primarie.
Deocamdata, intrebat de presa, Elan dezminte ca ar candida, dar nu poate explica existenta fluturasilor publicitari, ori participarea la sedinte importante ale democrat-liberalilor, in Modrogan, relatata de presa.
Castigator din scandal ar putea fi si un eventual candidat independent, in spatele caruia sa se ralieze brusc forte politice si afaceristice de prim rang, din acest punct de vedere nefiind exclusa retragerea lui Prigoana de catre PDL, la un moment dat.
Nu stim cine ar putea fi respectivul candidat independent, dar am spune ca misteriosul Nicusor Dan, tot mai puternic promovat in media ultimei perioade, merita toata atentia.
Una peste alta, intentionat ori ba, decizia neexplicata oficial a lui Crin dinamiteaza sansele USL in Bucuresti, iar faptul ca la nivelul PSD Bucuresti a aparut deja o furie muta la adresa liberalilor, conform ultimelor informatii, graieste de la sine. Se pare ca saptamana viitoare, dupa Paste, odata cu revenirea in tara a lui Ponta, vor urma noi evenimente spectaculoase pe marginea acestui scandal.