Nicolae Calistru publica pe Inpolitics o analiza intitulata '"Clarificarea doctrinara" vs. "Atacul energetic"', pe care o puteti citi in continuare.
'Insistenta lui Ion Iliescu in a promova teza "clarificarii ideologice a PSD", teza folosita, de regula, de domnia sa inaintea marilor schimbari interne, ne face sa credem ca iesirea la rampa a fostului presedinte al social-democratilor nu este deloc intamplatoare.
Dimpotriva, aceasta implicare energica in viata interna a PSD arata ca Ion Iliescu va incerca sa joace un rol determinant in impunerea viitoarei conduceri a partidului. Iar tema "clarificarii ideologice a PSD" nu este decat strategia discursiva prin care Ion Iliescu intentioneaza sa influenteze votul Congresului.
Mai trebuie spus ca, intamplator sau nu, aceasta pozitionare pragmatica si lucida a presedintelui de onoare al PSD, vine sa contrasteze cu mesajele debusolante ale lui Mircea Geoana de a fi fost victima unui atac energetic in ultimele alegeri.
Dar sa revenim la strategia lui Ion Iliescu. Apelul la clarificare doctrinara are, din perspectiva fostului presedinte al PSD, o dubla motivatie.
In primul rand, vorbim de mesajul care se transmite in interiorul partidului. Si aici trebuie sa subliniem faptul ca, incercarea lui Ion Iliescu de a motiva schimbarea actualului leadership al partidului printr-o necesitate obiectiva a momentului are cel putin doua avantaje. Mai intai, la nivel de argument, se ofera o platforma unica impotriva actualei conduceri. Ion Iliescu este constient de faptul ca fragmentarea taberelor din PSD este cel mai mare impediment pentru impunerea unei noi echipe, oricare ar fi aceasta. De aceea incearca sa puna accentul pe principiile schimbarii si nu pe persoane concrete. In acest fel, se ofera baza compromisurilor politice dintre taberele partidului.
Cel de-al doilea avantaj al "clarificarii doctrinare" este ca ofera o punte, o scuza comoda daca vreti, pentru cei dispusi sa tradeze actuala conducere a PSD. Si aici trebuie spus ca, in pofida presiunii mediatice, nu toti liderii, centrali si locali, sunt atat de hotarati si de "curajosi" precum Victor Ponta in a trece de partea cealalta a baricadei. E vorba, pana la urma, de un anumit confort psihologic pe care Ion lliescu il intelege si il foloseste cu abilitate.
Pe langa mesajul care se transmite in interiorul PSD, apelul la clarificare doctrinara are si o motivatie exterioara. Vorbim aici de felul in care se pozitioneaza in aceste zile social-democratii in ochii propriilor alegatori si ai opiniei publice, in general. Tabloul oferit pana acum de PSD alegatorilor sai este unul dezolant. Tabere care se contesta una pe cealalta, lideri politici care incearca sa rupa o felie cat mai mare de putere in interiorul partidului.
In aceste conditii, propunerea unei "clarificari doctrinare" are meritul de a oferi o dezbatere pe fondul problemelor si de a abate atentia publica de la conflictul, extrem de personalizat, din interiorul PSD. Ion Iliescu intelege acest lucru si, tocmai de aceea, propune un fel de tema-paravan, care sa abata atentia media de la tensiunile si rafuielile dintre taberele partidului. Mai ales ca, potrivit aceluiasi Ion Iliescu, niciun alt partid, in afara PD-L, nu are un lider de tip locomotiva, care sa traga in sus propria formatiune. Pe cale de consecinta, sansa PSD se leaga de mesajul echipei care va rezulta in urma Congresului. Daca acest mesaj va fi unul convingator, PSD va avea sansa unei reveniri in 2012. Daca nu, nu.'