Afacerea "suspendarea" s-a incheiat. Ce va urma, pana la alegerile din toamna? (Autor: Bogdan Tiberiu Iacob)

Grea intrebare. Judecand dupa sperantele presei portocalii, Basescu revine la Cotroceni si incepe marea rafuiala cu dusmanii care l-au suspendat. PSD si PNL sunt obligate, in consecinta, sa stranga rindurile, iar PDL va face tot posibilul sa creasca in sondaje odata cu partiduletele-satelit din fluturata mare miscare de dreapta? Asa sa fie oare? In ce ne priveste, avem mari indoieli in aceasta privinta.
S-ar putea ca derularea evenimentelor, in saptamanile care vin, sa nu aiba nicio legatura cu scenariul de mai sus.
In primul rind, Traian Basescu revine, e drept, la Palat, dar nu chiar cu fruntea sus si nici cu perspective prea grozave.
Paradoxal, victoria la Curtea Constitutionala s-ar putea sa il afecteze mai greu decat o infrangere.
In Romania ultimelor saptamani, a existat un important segment electoral care nu e fan al lui Basescu, dar care nu a agreat modul in care USL a condus ofensiva impotriva acestuia. In ochii acestei grupari, presedintele suspendat a devenit un soi de victima politica; odata revenit la Cotroceni, simpatia declansata de aceasta victimizare se stinge, micsorand si mai mult numarul celor care il mai gireaza pe presedinte.
In plus, povara celor 7,5 milioane de voturi e grea si apasatoare.
A declansa o vendetta politica de proportii cu o sustinere mai degraba simbolica ar fi un act sinucigas pentru presedinte, oricat si-ar dori asta Luzaroii din tabara lui.
O noua runda de rafuieli politice ar intinde prea mult nervii electoratului, pe ai cancelariilor straine si pe cei ai economiei.
Sunt semne, totodata, ca aceasta partitura va fi interpretata de o parte a USL, in special de belicosul Crin Antonescu.
Mult mai probabil, abilul Basescu va recurge la o miscare surpriza: o atitudine pacifista, de om intelegator, plictisit de batalii fara sens si gata de colaborarare cu oricine, in folosul poporului.
Nu intamplator, exact acesta a fost si mesajul transmis de PDL imediat dupa decizia CCR, anume disponibilitatea colaborarii cu toate fortele politice.
Ce castiga Basescu si PDL din aceasta atitudine? Foarte probabil, enorm.
Interesul major al fostei puteri nu este ridicarea masiva in sondaje, stiind ca misiunea e aproape imposibila pana in toamna.
Se poate, in schimb, marsa pe o accentuare a faliei tot mai vizibile dintre PNL si PSD.
Cantecul basescian de sirena suna placut, deja, in urechile pesedistilor si ale liberalilor. Separat.
Pentru PSD, o alianta la guvernare cu PDL si nu cu PNL, din toamna, ar insemna garantia ca Basescu desemneaza premierul fara mofturi, iar social-democratii scapa de cedarea candidaturii la Cotroceni catre PNL.
Pentru PNL, o alianta similara ar insemna sansa revendicarii postului de premier, in conditiile in care liberalii ar putea lua mai multe voturi decit PDL in toamna.
Lideri ai ambelor partide incep sa intrevada avantajele mentinerii unei porti deschise de dialog cu PDL, care ar putea fi, daca nu vioara intai a alegerilor, macar arbitrul lor. Nu intamplator, UDMR a spus pas in scandalul suspendarii, pregatita exact pentru acelasi dialog cu ambele tabere.
Desigur, pentru PNL, cerbicia lui Antonescu ar putea reprezenta un handicap in relatia cu PDL, dar in interiorul liberalilor au loc, de ceva vreme, miscari discrete care incep sa ii dea dureri de cap liderului.
O parte a PNL s-a saturat de aroganta si de lipsa de viziune a lui Crin si e pregatita de actiune.
La Delegatia Permanenta programata la finele lunii la Constanta se estima, conform unor surse interne, ca voci influente din partid ii vor cere socoteala lui Antonescu pentru noua actiune perdanta in care a tarat PNL de dragul ambitiilor sale. Nici nu e de mirare ca Antonescu a decis, brusc, anularea sine die a reuniunii respective.
O picanterie sugestiva: in momentul aparitiei lui Crin si a echipei sale la TV, pentru primele declaratii de dupa decizia CCR, in sediul partidului era prezent si Tariceanu. Chemat la "poza de grup" alaturi de colegi, Tariceanu a refuzat politicos, pretextand ca "nu e imbracat adecvat".
In realitate, se vede limpede ca fostul premier - sustinut de fidelii sai - se pregateste pentru un rol ceva mai consistent in viitorul apropiat. Ca in PNL va avea loc o clarificare inainte sau dupa alegeri, e greu de spus in acest moment, dar ca barca Antonescu ia apa prin toate gaurile e deasupra oricaror dubii.
Episodul jenant al refuzului demisiei dupa victoria lui Basescu a tarat PNL intr-o postura delicata, pentru ca presedintele interimar nu a fost obligat de nimeni sa isi ia acel angajament si sa il si accentueze sistematic in mai multe randuri; din acest moment, liberalii nu mai au dreptul sa critice inconsecventa, lipsa de cuvant a lui Basescu, atat timp cat s-a dovedit ca nu sunt cu nimic mai buni.
O atitudine care va costa scump in campania din toamna, cand impotriva lui Antonescu se va pune in miscare o ampla campanie mediatica exact pe aceasta tema.
Ceva mai intelept da semne ca joaca Ponta: liderul PSD are acelasi mesaj pacifist ca Basescu, spre deosebire de partenereul Antonescu. El si-a manifestat inca inaintea lui Basescu disponibilitatea spre coabitare, intarind-o exact cand seful PNL anunta mai ritos refuzul oricarei colaborari cu PDL si Basescu.
Cum politica a fost, dintotdeauna, marea arta a compromisului, nu e greu de estimat cine are de pierdut si cine de castigat in viitorul apropiat.