Cronica Romana informeaza: Dependenti de aliante politice
Partidul Conservator capata din ce in ce mai mult contur. Dupa indelungi ezitari si dupa rusinoase dezertari, formatiunea politica fondata de Dan Voiculescu parca-parca reuseste sa faca primii pasi in marea politica. Gangureste. Da impresia ca incearca sa articuleze ceva coerent.
Partidul Conservator nu are cu ce sa se mandreasca in privinta istoriei sale de pana acum. A capusat Partidul Social Democrat ani de zile, castigand in felul asta cateva fotolii de parlamentar, si cand a fost la greu l-a tradat pentru alte pomeni, de data asta ministeriale. In final s-a ales numai cu eticheta de "solutia imorala", lipita foarte puternic, insa in maniera sa duplicitara, de catre presedintele Traian Basescu. (Si cu Codrut Seres, fost ministru al Comertului, urmarit de Justitie. Chiar, ce s-o mai fi intampland cu afacerea asta?) A urmat un alt episod, imi pare rau s-o spun, pentru ca este implicata o doamna, extrem de penibil. Episodul se numeste Daniela Popa, presedinta Partidului Conservator. Nu e vorba despre faptul ca a fost singura femeie presedinte de partid din istoria Romaniei. Asta putea fi chiar un lucru foarte bun daca doamna Daniela Popa n-ar fi fost si singurul presedinte - cred ca din lume!- de partid asa-zis parlamentar care isi paraseste functia pentru a deveni functionar public.
Sunt destule in ograda conservatorilor. Pentru a rezuma, o sa amintesc numai de faptul ca la umbra Partidului Social Democrat formatiunea lui Dan Voiculescu se ofilise de tot. Nici n-avea cum sa fie altfel. Conservatorismul chiar n-are nici in clin nici in maneca cu social-democratia, iar, chipurile, partenerilor pesedisti "li se rupea" de ofurile celor cativa senatori si deputati pripasiti prin grupurile lor parlamentare. O indiferenta si un dispret altminteri meritate, avandu-se in vedere parcursul politic al acestora.
Am amintit pe scurt toate astea pentru a-mi justifica afirmatia de la inceput, anume ca Partidul Conservator incepe sa prinda din ce in ce mai mult contur. Daniel Constantin continua sa ramana o aparitie pe care atunci cand o vezi la televizor te intrebi daca nu carecumva chiuleste de la ora de dirigentie. Totusi, sub conducerea sa partidul a prins vigoare si a capatat identitate. In primul rand si-a gasit un loc mult mai firesc langa Partidul National Liberal. Despre Alianta de Centru Dreapta nu se mai aude aproape nimic pentru ca ea, practic, s-a dizolvat in Uniunea Social Liberala. Aici, se poate spune asa, Partidul Conservator isi consolideaza pozitia secundara. O strategie inteligenta. Daca ar forta iesirea in prim-plan ar avea numai de pierdut. In primul rand ca ar afecta imaginea Uniunii Social Liberale, fara de care Partidul Conservator nu ar putea reprezenta mai nimic pe scena marii politici. (Cel putin deocamdata, dupa alegerile de la anul, cine stie, poate ca rezultatele vor confirma statutul dupa care tanjesc atat de mult oamenii lui Dan Voiculescu via Daniel Constantin.) Fortarea iesirii in prim-plan ar fi o greseala si pentru ca, la ora actuala, conservatorii nu au cu cine sa faca acest lucru. Tudor Ciuhodaru ala al lor e un medic, am impresia, foarte bun, asa sa fie!, insa imaginea aia de politician imbracat in halat albastru si cu stetoscopul atarnat de gat incepe sa cam plictiseasca. Altcineva cine sa fie? Bogdan Ciuca - parca imbatranit de tanar, Liliana Minca - uau!, prefer sa nu spun nimic, Sergiu Andon - un jurist remarcabil insa deloc telegenic si cu o activitate publicistica la fel de agitata ca inceputul anilor nouazeci, perioada in care a practicat-o, si cam gata. Ajungem la Daniel Constantin si la Piedone, pentru ca de Dan Voiculescu nu poate fi vorba, el intra in alta categorie din absolut toate punctele de vedere. Asa ca strategia cea mai inteligenta este cea practicata acum, cu rabdare, tenacitate si imaginatie, aceea de consolidare a pozitiei secundare din Uniunea Social Liberala.
Vorbeam despre calitatile Partidului Conservator in aplicarea acestei strategii. La sfarsitul saptamanii trecute, sambata, pe Litoral, Daniel Constantin a anuntat existenta unui proiect de lege vizand un parteneriat oficial intre statul roman si Casa Regala si declararea zilei de 10 Mai drept sarbatoare nationala. Frumoasa mutare politica. Asta chiar daca atacul la Traian Basescu, respectiv specularea electorala in folos propriu a gafei facute de acesta, sunt ratiuni evidente. Dar foarte bine ca a facut-o, pana la urma asta e rostul unui partid. Propunerea conservatorilor te pune pe ganduri. De ce nu? Cred ca sunt foarte putini cei care ar avea ceva de zis impotriva, mai ales in conditiile in care premiza acestei initiative este ca restaurarea monarhiei nu mai poate fi un subiect in discutie. Tocmai de aceea un parteneriat oficial intre statul roman si Casa Regala face sens. De la infiintarea sa si pana acum, aceasta propunere este singura initiativa a Partidului Conservator memorabila, care vizeaza un subiect extrem de profund, care priveste catre perspectivele Romaniei in plan international si care are impact asupra fundamentelor institutionale ale statului roman. Aia cu TVA scazut la alimente a prins pentru ca era vorba despre papica.