MORDECHAI: Campania! Oh, campania!

Campania electorala care e pe cale sa inceapa si oficial, pentru ca neoficial dureaza de 4 ani, va fi probabil cea mai violenta campanie la care am asistat in ultimii 23 de ani. Mai abitir ca niciodata, totul se va intampla pe teritoriul campaniei negative, in care proiectul politic e un moft, programul economic doar o zbierata insiruire de traznai, in vreme ce osul, maduva si carnea campaniei vor fi alcatuite din flegme verzi ca lucerna, dosare, stenograme, evocari de mame, ruperi de ficati si racnete din rarunchi. Pe scurt, "Insultat grav dumnezeu mami si palme cafine central. Amenintat moarte" - vorba eternului Nenea Iancu.
La acest moment campania electorala nici nu ar avea cum fi altfel, daca ne amintim contextul si cercetam care sunt actorii acestei confruntari.
USL, se afla la guvernare de jumatate de an, dar reclama lipsa accesului la multe dintre parghiile puterii, pentru a justifica o guvernare balbaita, necovingatoare, baltind intr-un permanent provizorat, functionand in regim de carpeli si improvizatie. Pentru toate acestea cei de la USL invoca dezastrul mostenit de la guvernarile PDL, obstructiile permanente ale Cotroceniului si presiunile externe. Argumentele celor de la USL sunt partial corecte, dar, oricum, nesatisfacatoare. Cele 7,4 milioane de voturi cu care cei de la USL nu inceteaza sa se legitimeze nu anuleaza esecul demersului de suspendare din vara, incapacitatea de a instrumenta si duce pana la capat acel demers, pozitia sovaitoare in fata actorilor europeni care s-au implicat, fatis si fara scrupule, in sustinerea lui Traian Basescu. De fapt, tot ceea ce a urmat dupa referendum, pare a fi un lung si migalos proces de dregere a oalelor sparte cu acea ocazie.
Felul in care popularii europeni, folosindu-se dincolo de ceea ce este admisibil de institutiile UE, l-au sustinut pe Traian Basescu a reprezentat o enorma umilinta pentru cei 7,4 milioane de romani si nu doar pentru ei. Iar cei de la USL nu au reusit sa ofere o reactie satisfacatoare pentru aceasta situatie. Lucru de care sunt constienti atat uselistii cat si electoratul care are alte asteptari de la ei. Tocmai de aceea, cei de la USL nu vor ezita ca, profitand de campania electorala, sa il atace dur pe Basescu si aliatii sai, pentru a deconta datoriile ramase din vara.
Coruptia fara margini a guvernarilor PDL, incompetenta, mizeria, hotia, toate acestea vor fi, neindoielnic, invocate, demonstrate, argumentate de catre cei de la USL in campania electorala, pe buna dreptate. Din pacate asta nu este suficient. Anti-basismul nu tine loc de proiecte. Iar despre propriile proiecte cei de la USL vorbesc tot mai putin.
ARD, cosmelia nascocita pentru a face suportabila duhoarea PDL e o alcatuire gandita, fabricata si aruncata pe piata pentru a functiona ca masina de improscat cu dejectii. PDL e exact ceea ce stim, partidul coruptiei si hotiei, din care "criteriile de integritate" secretate de Monica Macovei nu au reusit sa elimine nimic din materia fetida si toxica. Singura "victima" a integritatii de tip Macovei a fost ridicola duduie Ridzi, altfel nu e loc de iluzii: Falca, Udrea, Oltean, Boureanu, Anastase si toate acele personaje care au CNP-ul alcatuit din articole de cod penal sunt bine merci. Pseudo-partidul lui Ungureanu e o prostie, un partid care de fapt nu exista, e doar o adunatura de securisti si martafoi, prea tampiti pentru a incapea chiar si in PDL. In fine, chestia aceea care ar vrea sa fie identificata drept PNTCD, e un alt belciug de care nu atarna nimic, doar galagiosul, tulburatul avocat cu capul mic.
Tot ceea ce sta adunat sub coviltirul ARD se revendica a fi expresia cea mai completa a dreptei romanesti, dar nu e altceva decat maimuta dresata care topaie pe muzica acordeonului lui Traian Basescu. Iar cei adunati acolo au de dat socoteala pentru toate mizeriile intamplate de opt ani incoace. Cum in opt ani de fermentat pe holurile puterii n-au reusit sa genereze nimic cu care s-ar putea lauda - in afara de saptamanalele iesiri din criza, raportate cu neghioaba hlizeala de Basescu-, fireste ca toata drojdia care fermenteaza in damigeana ARD nu poate iesi in campania electorala cu altceva decat tot ceea ce tine de campania negativa. Ce realizari sa prezinte? Ce proiecte sa anunte, cu ce credibilitate? Si atunci, desigur, solutia e invectiva, dosarele, imporscatul cu laturi, zbieratul si flegma.
Traian Basescu nu candideaza la aceste alegeri, dar nu inseamna ca nu va participa. Implicarea lui va deveni tot mai consistenta, anticipez, mai ales in ultima parte a campaniei. Loganul va fi scos de sub prelata, dosarele de la dospit - acolo unde exista dosare, unde nu se pot fabrica pentru uz electoral. Invectiva piezisa, glumitele insidioase si amenintarile rastite ni-l vor readuce pe adevaratul Basescu. Poate putin mai retinut decat de obicei, dar nici aici nu e loc de mari iluzii. Iar adevaratul lui joc va incepe abia dupa alegeri, la desemnarea premierului.
Ne place ori ba, un alt actor al acestei campanii electorale va fi PPDD. Daca ARD se vrea a reprezenta legiunile de elita ale lui Basescu, PPDD e oastea de stransura, armata ghiolbanilor si ciomagarilor. Concertul de behaieli, ragaituri, racnete si batai cu polonicul in cratita reprezinta exact avangarda basismului. Daca in cazul USL si... poate, fie, hai sa ne imaginam ca si in cazul ARD, ne-am mai putea hrani iluzia ca, cine stie cum, ar mai putea supravietui si elemente de campanie pozitiva, in cazul PPDD nicio sansa. PPDD a fost nascocit tocmai pentru a goli oala de noapte a PDL, altceva nu stie si nu poate face. Oastea mitocanilor nu are cum aduce multe procente stapanului, dar poate macar strica ceva din rostul USL.
Iata de ce, anticipez, nu ne putem astepta la altceva decat o campanie negativa, violenta si prabusita in subteranele civilizatiei.
Va rog, galagie in sala, ca incepe muzica!

(Sursa: Gimpele.ro)