O noua diversiune politica a fost aruncata pe piata de actuala putere: desfasurarea simultana a alegerilor locale cu cele parlamentare.
In ceea ce-i priveste pe Basescu si marionetele sale, regula este ca toate semnalele lor sa fie interpretate pe dos. Vor ei ca PNL si PSD sa candideze separat? Atunci USL trebuie sa fie mai unita ca oricand. S.a.m.d.
La fel trebuie procedat si cu aceasta gaselnita a comasarii alegerilor locale cu cele parlamentare. Conform "retetei" din orice tratat de manipulare, Basescu a gasit pentru aceasta diversiune aparenta unei justificari imbatabile: economiile la buget! Sub aceasta blajina aparenta se ascunde, insa, o arma de-a dreptul letala pentru opozitie. Exact ca in filmele cu femeia vietnameza, care, in scutecul de copil pe care-l tinea in brate, se afla, de fapt, o pusca automata...
Amanand cu sase luni alegerile locale, regimul lui Basescu ar atinge mai multe obiective dintr-o data.
In primul rand, ar masca sub pulpana primarilor si a presedintilor de consilii judetene candidaturile pentru parlament. Niciun parlamentar portocaliu nu se simte prea confortabil sa dea ochii, in camp deschis, cu electoratul. Dar la gramada, cu toate celelalte candidaturi la functiile locale, cand alegatorii au de pus stampila pe 6 buletine de vot la un loc, candidatii portocalii se pot ascunde mai usor. Si nici n-ar mai fi nevoiti sa-si schimbe culoarea sub care candideaza, asa cum a facut "demnul" si "curajosul" patron de vita de vie, ales recent deputat de Neamt.
In al doilea rand, prin amanarea localelor, USL ar fi pusa intr-o noua dificultate. Daca, asa cum au promis liderii, USL ar anunta de pe acum cadidatii proprii pentru locale, acestia ar fi tocati, in fel si chip, timp de un an si jumatate de aparatul represiv al regimului. (A fost suficient ca deputatul udemerist Peter Lakatos sa aiba cateva opinii mai distante fata de "linia oficiala", ca ANI l-a si dat, de ieri, in urmarire!...). In fata unor asemenea presiuni, multi dintre candidatii anuntati ai USL ar ceda, ar abandona candidatura ori, pur si simplu, s-ar duce in tabara adversa.
Daca, insa, in urma amanarii alegerilor, USL ar amana si anuntarea candidaturilor, atunci este evident ca tensiunile interne din uniune vor creste, proportional cu perpetuarea incertitudinilor.
Comasarea este dorita de PDL si pentru ca ar permite focalizarea intr-o singura campanie a fondurilor imense stranse din "parandaraturile" de la contracte, survoland de departe orice resurse financiare pe care le-ar putea aloca opozitia.
Cel mai important lucru este ca, prin amanarea alegerilor, PDL ii va conserva pe functii inca o jumatate de an pe toti primarii pe care-i are in prezent, timp suficient ca multe dintre finantarile made Udrea sa ajunga la stadii care sa poata fi aratate oamenilor...
Acum PDL detine cam acelasi numar de primari ca PSD - performanta foarte putin probabil de a mai fi repetata in 2012. Or, la parlamentarele din iarna, PDL ar avea sanse mult mai mici cu un efectiv de primari injumatatit la localele din primavara, decat daca alegerile parlamnentare s-ar desfasura simultan cu cele locale, gasindu-i pe actualii primari pedelisti in functii.
Din toate aceste motive, USL n-ar trebui sa-si plece urechea la nicio initiativa a sirenelor puterii, inclusiv aceasta a comasarii alegerilor. Una dintre marile erori ale PSD-ului condus de Mircea Geoana a fost tocmai sa asculte de "sfaturile binevoitoare" ale lui alde Basescu si suitei sale de trompete din societatea civila, de a face "reforma interna" a partidului. Iar PSD "s-a reformat" exact dupa sfaturile adversarilor - ca si cum acestia ar fi avut interesul unui PSD puternic! - scapand treptat de multi dintre liderii veritabili ai partidului. Rezultatul? Hahaitul permanent al lui Basescu pe tema imaturitatii si infantilitatii liderilor actuali!
Dilema permanenta si de fond a USL fata de Basescu ramane aceeasi si in cazul comasarii alegerilor: colaborationism sau miscare de rezistenta.