Florin Negrutiu prezinta in Gandul o parte din analizele si strategiile neoficiale ale acestei campanii electorale, care arata cum s-a ajuns la rezultatul votului din noaptea de 6 decembrie
In seara zilei de 26 noiembrie, Mircea Geoana era presedinte al Romaniei. O spuneau atat analizele proprii, de la PSD, cat si cele aflate la dispozitia contracandidatului. Increderea ridicata a social-democratilor si liberalilor se baza pe sondaje proprii, care aratau ca Mircea Geoana se afla la o distanta de peste cinci procente fata de Traian Basescu, o diferenta practic imposibil de recuperat in numai 10 zile.
In seara zilei de 6 decembrie, cu cateva minute inainte de ora 21, contrar tuturor datelor din exit-polluri si euforiei din tabara adversa, Traian Basescu isi proclama victoria: "Am invins. Va asigur ca, la ora 19.00, sondajele corecte aratau ca l-am invins pe Mircea Geoana".
Unul dintre "sondajele corecte" la care se referea Traian Basescu ii apartinea social-democratului Vasile Dancu. Traian Basescu a mers pe mana lui Dancu in ziua alegerilor, relatia fiind mediata de postul B1TV, care-i comandase fostului senator PSD un exit-poll pentru ora 21.

Dupa alianta cu Crin, Geoana era practic imbatabil

In calitate de presedinte-coordonator ale institutelor CSOP-IRES, Vasile Dancu a lucrat la foc continuu intre cele doua tururi de scrutin. "Chiar daca a castigat primul tur, Traian Basescu a pornit de pe locul doi lupta pentru turul al doilea. Cand s-a facut coalitia PSD-PNL, Mircea Geoana era practic imbatabil.
Lui Traian Basescu ii era foarte greu sa reinnoade o dezbatere in turul doi, era izolat din punct de vedere politic", povesteste Dancu, pentru Gandul.
Potrivit unei analize IRES pusa la dispozitia noastra, pe 26 noiembrie, Mircea Geoana avea 54,3 la suta, iar Traian Basescu 45,7 la suta. In numai 10 zile insa, lucrurile s-au schimbat radical: o a doua analiza IRES, facuta pe 4 decembrie, la doua zile inainte de vot, arata ca Geoana si Basescu erau la egalitate perfecta: 50 la 50. Ce s-a intamplat in aceste zece zile fatale?

Cele trei greseli fatale

"A aparut atunci ceva care a bulversat totul, iar Mircea Geoana poate ca nici nu este vinovat pentru asta, nici el, si poate nici echipa de strategie de campanie. A devenit invingator si cei din jurul lui au inceput sa se miste pentru a aduce o contributie la victoria finala. Daca-l cunosc bine pe Hrebenciuc, el nu cred ca a gandit asta", scrie Vasile Dancu pe blogul personal.
"Mogulii l-au ingropat pe Mircea Geoana", ne-a precizat ieri Dancu, aratandu-ne studiile care au calculat in campanie cat a pierdut candidatul pesedist in urma urmatoarelor evenimente:

1. Filmuletul lui Dinu Patriciu.

A explodat in seara zilei de joi, 26 noiembrie, initial cu un efect devastator la adresa lui Traian Basescu. Bombardamentul mediatic in exces, difuzarea obsesiva, peste weekend, a celor 19 secunde in care Basescu loveste un copil, face insa ca, la sondajul-fulger de luni, Dancu sa obtina urmatoarele rezultate: 32 la suta dintre repondenti cred ca filmul e adevarat, 40 ca e fals, restul n-au o parere. Filmul a mobilizat electoratul PD-L, avand un efect de bumerang.

2. Timisoara.

Decizia de a merge de 1 decembrie la Timisoara, camufland o actiune electorala intr-un gest de reconciliere nationala, a fost a doua eroare strategica a lui Mircea Geoana. Vizita a fost considerata "indecenta", spune Dancu, si a reactivat nucleele dure de anticomunisti care, pana atunci, nu fusesera sensibile la mesajul lui Traian Basescu.

3. Sorin Ovidiu Vantu i-a batut lui Geoana ultimul cui in sicriu.

Vizita "de relaxare" din noaptea lui 2 decembrie acasa la Sorin Ovidiu Vantu si prestatia dezastruoasa la marea confruntare din 3 decembrie l-au facut pe Geoana sa piarda alegerile. "Pana atunci pierduse, dar inca era presedinte", spune Dancu.
Din datele celui de-al doilea sondaj IRES, 81 la suta dintre repondenti au vazut dezbaterea finala. 46 la suta au spus ca au o parere proasta despre vizita la Vantu. 51 la suta au spus ca nu-i influenteaza acest eveniment in votul pe care urmau sa-l dea duminica. 32 la suta au spus ca vizita lui Geoana la Vantu i-a influentat "in rau". Vasile Dancu explica: "La turul al doilea am avut cu 12 procente mai multi votanti decat la primul tur. 5 la suta dintre ei s-au dus sa voteze dupa momentul Vantu. Majoritatea au votat anti-Geoana".

Comentariul nostru la analiza lui Florin Megrutiu este foarte concis: la sistemul de fraudare existent in Romania si Bin Laden ar fi castigat, cum bine zice Nica. Geoana nu a pierdut. Basescu a fost declarat castigator. Prin frauda.