Inpolitics: Un adevar uitat de politicieni: cine ridica sabia, de sabie va pieri (Autor: Bogdan Tiberiu Iacob)

De zile bune, presa portocalie devotata regimului Basescu e isterizata la maxim pe motiv de lichidare a democratiei, zdrobirea Constitutiei, lovitura de stat, razboi civil si alte vorbe mari, la pachet cu acuzatii dure aduse actualei puteri, cererea de demisie a lui Ponta samd. Intr-adevar, in ultimele zile s-au intimplat lucruri nu tocmai conforme cu o democratie europeana, dar a crede ca e o premiera e o grava eroare. In realitate, nu e decit o roata a evenimentelor care se invirte in cel mai pur stil mioritic.
Nimic din ce a facut USL in ultimele zile, legal sau nu, inspirat sau nu, moral ori ba, nu e o noutate. PNL si PSD nu fac decit sa respecte o cutuma trista, la formarea careia si-au adus contributia toate guvernele post-decembriste, dar, in mod deosebit, regimul Basescu.
O cutuma prin care fiecare nou regim venit la putere preia abuzurile exact de unde le-a dus precedentul si le rostogoleste mai departe. O spirala a non-democratiei care se extinde vertiginos si nu se stie cind si cum va fi stopata.
Zadarnic urla activistii PDL ca schimbarea sefilor parlamentului e un abuz, in realitate e doar o piesa care a fost regizata prima data chiar de catre regimul basescian.
Astazi, se striga ca Blaga e victima unei lovituri de stat, ieri, culmea ironiei, aceleasi voci racneau ca Blaga e autorul unei tentative de lovituri de stat contra lui Basescu, atunci cind cu mitingul politistilor. Cam prea usor se arunca pe masa aceasta sintagma teribila. In curind, va fi lovitura de stat si cind Robertei Anastase i se va desira un ochi de la ciorap.
Se vorbeste ca presedintele va fi suspendat sub un pretext jegos, pentru ca USL sa poata instaura dictatura totala.
In treacat fie spus, cel care forteaza din rasputeri - dupa cum am aratat si zilele trecute - propria suspendare e chiar Basescu, de aici si manevra folosita aseara, in discurs, de a fixa in constiinta publica o grupare de adversari nominalizati atent care ar dori sa ii ia gitul.
Ca sa vezi comedie, toate cele cinci partide invocate au fost bune in ultimii ani pentru a-i servi de aliati la guvernare, acum, dintr-odata, isi dau arama pe fata. Ce mai conteaza ca, in cazul lui Gabriel Oprea, asistam la meandre uluitoare ale sefului statului, de la mafiot la reevaluat si iarasi mafiot? Ce mai conteaza ca unul dintre marile abuzuri ale Curtii Constitutionale a fost tocmai oficializarea UNPR ca partid parlamentar fara a fi trecut prin alegeri?
Altfel spus, Traian Basescu are nevoie sa fie suspendat pentru a primi dezlegare morala de a se reinventa politic, aruncindu-se in lupta contra USL din postura de lider de partid la alegerile din toamna.
Dincolo de asta, cum spuneam, roata se invirte, abuzurile comise de politicieni in trecut se intorc azi, pe aceeasi cale, impotriva lor.
Cea mai respectabila voce a taberei anti-USL, l-am numit pe analistul Ion Cristoiu, scrie azi, in "Evenimentul zilei", ca USL a venit la guvernare cu ajutorul SRI si al unei mafii transpartinice dornica sa puna Justitia cu botul pe labe.Nimic nou sub soare.
In septembrie 2005, intr-un editorial din "Jurnalul national", acelasi analist de exceptie dezvaluia, negru pe alb, ca Traian Basescu si alianta DA au venit la putere nu in urma unui vot popular, ci in urma masinatiunilor puse la cale de serviciile secrete, in frunte cu acelasi SRI, ca si de grupuri de interese mafiote:
"Serviciile secrete din Romania l-au parasit pe Adrian Nastase si au trecut de partea lui Traian Basescu. SRI a intoxicat PSD cu sondaje false. STS a oferit Aliantei si lui Traian Basescu toate convorbirile premierului prin reteaua speciala. In acelasi scop, ONG-uri finantate de americani, dar si de grupuri de interese mafiote din Romania au declarat ca alegerile au fost fraudate. Date ulterioare au dovedit insa ca totul era o diversiune" scria el.
Acelasi lucid Ion Cristoiu remarca, in iunie 2005, intr-un interviu acordat ziarului "7 Plus", ca: "Basescu are o nevoie de a fi George Bush. Ati observat placerea cu care transforma tara si planeta intr-o nava?! Exista la adolescenti nevoia de grandomanie. Durerea lui e ca Romania e o tara mica. Asta a fost durerea lui Antonescu, asta a fost si durerea lui Ceausescu. El se vedea deja lider planetar. Și acum avem explicatia si cu Axa si cu Marea Neagra. El are o problema: e prea mica tara. La fel ca Ion Antonescu, la fel ca Ceausescu. El s-ar dori acum, in democratie, sa fie Bush, Putin... Da telefoane si in acel moment incep sa curga informatii, divizii de SIE. Și, mai grav, chiar crede ca este! Dupa toate reactiile lui, Basescu este convins de importanta lui si a fost sincer deranjat ca noi ziaristii nu i-am recunoscut ipostaza de mare capitan de vas. Pentru prima data, niste tipi au avut curajul sa puna la indoiala faptul ca planeta se invirtea in jurul lui. Țineti minte cind a spus ca atunci cind esti pe vas intre tine si Dumnezeu nu este decit fanionul? Este o declaratie istorica si spune totul. Și dovedeste credinta lui de tip ceausit si antonescian ca este vocea poporului. El e chiar convins ca a fost ales cu suta la suta, ca poporul il iubeste, ca tot ce spune este luat in serios. Este foarte primejdios daca unui asemenea personaj i se autoalimenteaza aceasta credinta. Nici Ceausescu nu a fost de la inceput asa. Dar au inceput alimentarile. Lui Basescu nu-i place nici macar lauda rece, el vrea lauda desantata, ii place".
Nostim de observat, au trecut de atunci 7 ani, dar obsesiile lui Basescu, in discursuri publice, privind navele nu s-au dus.
La doua luni de la formularea acestor observatii, reputatul gazetar era nevoit sa paraseasca postul Realitatea TV, aflat in mari tandreturi cu presedintele.
Intr-un interviu acordat ulterior "Jurnalului national", Cristoiu avertiza:"Dictatura lui Carol al II-lea a fost posibila pe fondul unei realitati valabile si acum. Carol al II-lea facea gesturi despre care toata lumea spunea ca nu se fac. Cind in decembrie 1937 l-a pus pe Octavian Goga sef de guvern, desi el era pe locul 4 in alegeri, contemporanii spuneau ca nu se poate, si iata ca s-a putut. Slabiciunea societatii romanesti de atunci, si de acum, este ca nu se astepta la asa ceva. Domnul Traian Basescu este intruchiparea tupeului absolut in politica si in viata. Orice om de bun-simt ramine paralizat in fata gesturilor dumnealui. Singura formula de contracarare este sa te astepti intotdeauna la ce e mai rau de acolo. Toate declaratiile sale nu au nici o treaba cu Constitutia. Ceea ce e grav, constatat cu uimire pe zi ce trece - cum e si chestiunea cu stigmatizarea jurnalistilor - e ca sint considerate fapte implinite. E cel mai grav lucru care se poate intimpla in istoria unei democratii - sa consideri ca e de la sine inteles, adica, la un moment dat, nici sa nu mai reactionezi. In momentul in care domnia-sa a zis ca intervine in viata PNL daca se declanseaza o criza este cea mai grava incalcare a Constitutiei. Pentru acest fapt, o tanti din Filipine a fost suspendata. Un asemenea gest trebuie sa duca automat la suspendare. Nimeni nu a reactionat, pentru ca se considera un fapt normal. Se creeaza premisele ca un alt presedinte care va veni sa faca si mai rau".
Am ales sa decupam citeva dintre opiniile ziaristului sus pomenit dintr-un motiv limpede: criticind acelasi tip de actiune politica la grupari politice diferite si la intervale de timp diferite, Ion Cristoiu a manifestat, cel putin, o consecventa de apreciat. Nu acelasi lucru se poate spune despre majoritatea vocilor pro-Basescu din aceste zile, carora, acum citiva ani, abuzurile idolului de la Cotroceni li se pareau acte ferme de instaurare a democratiei, in timp ce debarcarea portocaliilor din ultimele functii grele unde au fost plantati, ultrapolitizat, de regimul Basescu, li se pare azi suspendarea democratiei si premisa unui razboi civil.
Practic, nu exista manevra a USL, de la venirea la putere, care sa fi fost denuntata de vuvuzelele pedeliste drept abuz si care sa nu fi fost facuta, inca mai dihai, de catre Basescu, Macovei, Udrea, Blaga & comp. in anii scursi dupa 2004.
Desigur, o nedreptate nu scuza alta nedreptate, dar poate nu ar strica un pic de decenta din partea trimbitelor care rup acum hainele de pe ele racnind "Sari, Europo!" cu acelasi sirg cu care, odinioara, aplaudau inchiderea peste noapte a dosarelor "Flota" ori "Casa din Mihaileanu".
Nu de alta, dar si in politica, la fel ca in alte domenii, se aplica zicala "Cine ridica sabia, de sabie va pieri..."